CryptoCred Οδηγος
CryptoGr

5 Λάθη Τεχνικής Ανάλυσης που Κάνουν οι Αρχάριοι

Συμβουλές για trading από τον CryptoCred.
Cred Chart

Η τεχνική ανάλυση είναι δύσκολη.

Για έναν αρχάριο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρακολουθήσει την τεχνική ανάλυση (Τechnical Αnalysis “TA”) να γίνεται με τόσους διαφορετικούς τρόπους στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες όπου οι αναλυτές μοιράζονται το έργο τους.

Δεν υπάρχει μόνο ένας ‘σωστός’ τρόπος για να κάνει κάποιος τεχνική ανάλυση. Ούτε υπάρχει κάποιο μαγικό κόλπο ή δείκτης που λείπει από τη στρατηγική σας και σας εμποδίζει να έχετε κέρδος.

Το θέμα του από πού πρέπει να ξεκινήσει κάποιος που θέλει να μάθει τεχνική ανάλυση από την αρχή, είναι πέραν του σκοπού αυτού του άρθρου, και κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται ένα άρθρο από μόνο του.

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε εκείνους που έχουν ξεκινήσει να μαθαίνουν τεχνική ανάλυση και εξασκούν τακτικά την ανάλυσή τους.

Αυτή η λίστα δεν είναι εκτενής και σίγουρα δεν έχω αναφέρει πολλά σημαντικά πράγματα.

Αλλά είναι μια αρχή.

Αυτά είναι 5 πράγματα — σε τυχαία σειρά — τα οποία εύχομαι κάποιος να μου είχε πει να αποφύγω όταν ξεκινούσα.

1. Η μη χρήση μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων

Το να βασίζεται κάποιος σε μικρά χρονικά διαστήματα θολώνει τη γενικότερη εικόνα.

Μπορεί αυτό να φαίνεται προφανές, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά και τα charts (διαγράμματα) που βλέπω βασίζονται αποκλειστικά στο χρονικό πλαίσιο της μιας ώρας (1H) ή χαμηλότερα, uποδεικνύοντας ότι αυτό δεν είναι τόσο προφανές όσο φαίνεται.

Ξεκινήστε με εστίαση και κάντε zoom out. Το άνοιγμα ενός chart και η αλλαγή στο χρονικό πλαίσιο της μιας ημέρας (1D) ή ακόμη και της μιας εβδομάδας (1W) προσφέρει μια μεγαλύτερη εικόνα της ιστορίας της τιμής και της τρέχουσας τάσης ενός νομίσματος οι οποίες είναι ανεκτίμητες πληροφορίες.

Γίνεται ευκολότερο για κάποιον να εντοπίζει μακροπρόθεσμες γραμμές τάσης, σημαντικά σημεία αλλαγής, επίπεδα κλπ. όταν χρησιμοποιεί υψηλότερα χρονικά πλαίσια.

Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε δείκτες (indicators), τα υψηλότερα χρονικά διαστήματα θα σας δώσουν πιο ακριβή και ισχυρά σήματα π.χ. ένα MA (Μoving Αverage, μέσος όρος κίνησης) Death Cross στο 1D είναι μια πολύ ισχυρότερη ένδειξη αλλαγής της τάσης απ’ότι ένα MA Death Cross στο 1H. Η ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί σε TK (Tenkan-Kijun) crosses, αποκλίσεις ταλαντωτών κλπ.

Εάν είστε οπαδός της χρήσης σχεδίων μοτίβου, μοτίβα τα οποία είναι αναγνωρίσιμα σε υψηλότερα χρονικά πλαίσια είναι συνήθως πιο αξιόπιστα και, αν είναι επιτυχή, δίνουν μεγαλύτερες (και πιο επικερδείς) κινήσεις.

Η λίστα συνεχίζεται. Όποιο και αν είναι το σύστημά σας στο trading, είμαι βέβαιος ότι τουλάχιστον το να ξεκινήσετε με υψηλότερα χρονικά πλαίσια θα σας προσφέρει κάποια οφέλη.

Εν συντομία, πολλοί αρχάριοι χρησιμοποιούν μόνο μικρά χρονικά διαστήματα και δεν βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα. Δεν εντοπίζουν την τάση, τις αλλαγές, τα μοτίβα που εμφανίζοντα σε μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια, και πολλά περισσότερα.

Ξεκινήστε με μικρά χρονικά διαστήματα, κάντε zoom out, αναλύστε το σχεδιάγραμμα, και μετά μπορείτε να μειώσετε το χρονικό πλαίσιο στην τωρινή θέση σας και/ή σε άλλες βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

2. Το να φερόμαστε στις support και resistance γραμμές ως συγκεκριμένα σημεία

Τα support (υποστηρίξη) και resistance (αντίσταση) είναι ζώνες όπου οι αγοραστές/πωλητές είναι πιθανό να εκτελέσουν συναλλαγές, όχι λεπτά σημεία μιας γραμμής.

Έτσι, όταν αναλύετε τις support και resistance γραμμές σας στο chart, το καλύτερο είναι να τις σκέφτεστε ως γενικές περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον πώλησης/αγοράς και όχι ως απόλυτες μεμονωμένες τιμές.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σχεδιάζετε τις γραμμές σας όπως όλοι οι άλλοι. Επιπλέον, οι retail traders δεν θα βάλουν όλοι τις πωλήσεις, τις αγορές και τις προσφορές τους με απόλυτη ακρίβεια.

Κατά κύριο λόγο, αν φέρεστε στις γραμμές σας ως απόλυτες ζώνες για την είσοδο ή έξοδο από κάποια συναλλαγή, κάνετε τον εαυτό σας εύκολο στόχο για whales (φάλαινες – έχουν πολλά χρήματα) και market makers, οι οποίοι εργάζονται για τα ανταλλακτήρια και δημιουργούν εντολές ζήτησης και προσφοράς παρέχοντας ρευστότητα. Τί σημαίνει αυτό; Απλά, θα κάνουν την τιμή να πέσει οριακά κάτω από την υποστήριξη/πάνω από την αντίσταση, θα ενεργοποιήσουν τη stop-loss εντολή σας περιορισμού ζημιάς, και έπειτα θα ωθήσουν την τιμή ξανά μέσα στη ζώνη έχοντας βγάλει εσάς από τη θέση σας.

Δεν έχει πλάκα.

Και ούτε είναι επικερδές.

Το νόημα μπορεί να συνοψιστεί εύκολα: να είστε αυστηροί όταν σχεδιάζετε τις γραμμές σας, να είστε ευέλικτοι όταν η τιμή αρχίζει να αλληλεπιδρά μαζί τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υψηλότερα χρονικά πλαίσια για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη οπτική όταν η τιμή αλληλεπιδρά με τις γραμμές σας (ένα καλός τρόπος για να αποφεύγετε τις επιτηδευμένες ανόδους ή πτώσεις).

Support και Resistance
Παράδειγμα support και resistance.

3. Όταν πιστεύουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε μια συναλλαγή

Αν υπάρχει μία καλή τεχνική θέση που πρέπει να πάρετε, δεν θα χρειαστεί να αναγκάσετε καμία από τις γραμμές σας με προκατάληψη.

Το απλό γεγονός είναι αυτό: δεν θα υπάρχει πάντοτε μία ευκόλως προσδιορίσιμη συναλλαγή με καλή αναλογία ανταμοιβής-ρίσκου (RR) που θα μπορείτε να κάνετε σε κάθε σχεδιάγραμμα που αναλύετε.

Το να μην έχετε/μην παίρνετε μια θέση είναι και αυτό trading.

Πολλοί αρχάριοι ανοίγουν το chart από ένα νόμισμα που τους αρέσει και νιώθουν ότι υπάρχει μια συναλλαγή την οποία απλώς δεν έχουν εντοπίσει ακόμη.

Δεν είναι όμως αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Σίγουρα, δεν θα εντοπίσετε όλες τις καλές συναλλαγές ως αρχάριος, αλλά η ικανότητά σας να εντοπίζετε συναλλαγές θα βελτιωθεί όσο αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο να κοιτάτε τα charts.

Είναι καλύτερο να μην κάνετε μια πιθανή συναλλαγή και να μην βγάλετε χρήματα από το εξαναγκάσετε μια συναλλαγή και να χάσετε χρήματα.

Συνοψίζοντας: αν δεν βλέπετε να υπάρχει κάποιο καλό πιθανό trade, ή αν δεν ταιριάζει στα κριτήριά σας για τον εντοπισμό μιας συναλλαγής, προχωρήστε παρακάτω.

4. Η λανθασμένη χρήση δεικτών (indicators)

Πολλοί αρχάριοι κάνουν λανθασμένη χρήση δεικτών και τους χρησιμοποιούν ως στήριγμα για την ανικανότητά τους να αναλύσουν σχεδιαγράμματα και να κάνουν συναλλαγές βασιζόμενοι μόνο στην κίνηση της τιμής.

Στο μυαλό μου, η λογική σειρά της εκμάθησης είναι πρώτα να συνηθίσετε να αναλύετε charts ‘γυμνοί’, δηλαδή χωρίς κανένα δείκτη, και μετά να προσθέτετε δείκτες για συμβολή και επιβεβαίωση και/ή για να πάρετε μια ιδέα του πώς θα συμπεριφερθεί η τιμή όταν αλληλεπιδράσει με τις γραμμές σας.

Ο αριθμός των τρόπων με τους οποίους χρησιμοποιούνται λανθασμένα οι δείκτες χρειάζεται ένα άρθρο από μόνο του.

Η χρήση πολλών δεικτών χωρίς την κατανόηση του τι σημαίνουν, η παρερμήνευσή τους, το να μην αξιοποιεί κάποιος πλήρως τις δυνατότητές τους, η χρήση τους ως στηρίγματα, και ούτω καθεξής.

Ξέρατε ότι το RSI από μόνο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 70/30 σήματα εξόδου/εισόδου σε συναλλαγές, γραμμές τάσης, αποτυχημένες αλλαγές, και περισσότερα; Ίσως να το ξέρατε, αλλά αν κοιτάξετε πολλές τεχνικές αναλύσεις στο crypto Twitter, το πιο πιθανό είναι να δείτε ότι “το RSI είναι oversold και πάει προς τα πάνω / είναι overbought και πάει προς τα κάτω” είναι συνήθως η πιο εκτενής ανάλυση που γίνεται για τον δείκτη του RSI.

Επίσης πολλοί αναλυτές χρησιμοποιούν το Ichimoku Cloud για τα πάντα και δεν θα μπορούσαν να σχεδιάσουν τις γραμμές του support και του resistance από μόνοι τους ακόμα και αν τους βάζατε ένα όπλο στο κεφάλι.

Εν συντομία: μάθετε αρχικά να αναλύετε τις κινήσεις της τιμής και αποκτήστε εμπειρία σε αυτό, έπειτα ξεκινήστε σταδιακά να χρησιμοποιείτε δείκτες και ‘τελειοποιήστε τους’ (να τους χρησιμοποιείτε δηλαδή εκμεταλλευόμενοι την πλήρη έκταση των δυνατοτήτων τους) έναν προς έναν.

5. Το να ‘παντρευόμαστε’ μια προσέγγιση

Είναι ένα συναρπαστικό συναίσθημα ως αρχάριος όταν το στυλ της τεχνικής σας ανάλυσης ‘λειτουργεί’ και προσφέρει κερδοφόρες συναλλαγές, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα πρέπει να σας αποτρέπει από το να πειραματίζεστε με άλλες μεθόδους για να δείτε τι λειτουργεί καλά για εσάς.

Είναι ιδιαιτέρως δελεαστικό να μιμηθείτε το στυλ των traders που βλέπετε στο Twitter και έχουν πολλούς followers και (φαινομενικά) υπερβολικά σταθερές και επικερδείς συναλλαγές.

Πιστεύω ότι όταν μάθετε τα βασικά του ‘γυμνού’ trading και μπορείτε γενικά να προσδιορίσετε επιτυχώς το support και το resistance σε ένα σχεδιάγραμμα, θα ήταν καλό να αρχίσετε να πειραματίζεστε και να συνδυάζετε διαφορετικά στυλ για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Προσωπικά πίστευα ότι το Ichimoku Cloud και τα μοτίβα στο chart (patterns) ήταν η καλύτερη στρατηγική μέχρι που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ levels (επίπεδα) και swing high/lows (εντοπισμός υψηλών και χαμηλών σημείων), τα οποία τώρα χρησιμοποιώ πολύ πιο συχνά. Τώρα μπορώ να χρησιμοποιήσω καλά και τα 4 και μπορώ να τα κοιτάξω όλα για να βρω μια συμβολή (πού συμφωνούν), ή απλά από ενδιαφέρον για να δω πώς ταιριάζουν.

Αυτό είναι άλλο ένα ώφελος του να πειραματίζεστε με διαφορετικά στυλ: όχι μόνο ανακαλύπτετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, αλλά όταν έχετε μάθει και άλλα στυλ, μπορείτε να ‘δείτε’ τι κοιτάζουν οι άλλοι traders και για τι θα έψαχναν στην ανάλυση μια συναλλαγής. Σας δίνει ευρύτερη αντίληψη.

Με λίγα λόγια: όταν έχετε μάθει τα βασικά, πειραματιστείτε με διαφορετικά στυλ. Κάνοντάς το αυτό θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την δικιά σας προσωπική στρατηγική, ενώ παράλληλα θα κατανοείτε πώς σκέφτονται οι άλλοι traders και τι βλέπουν σε ένα chart.

Ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το άρθρο.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Twitter όπου μοιράζομαι charts κάθε μέρα.

Καλό charting!

Cred

Αυτό το άρθρο είχε δημοσιευθεί αρχικά εδώ: https://medium.com/@cryptocreddy/top-5-technical-analysis-mistakes-beginners-make-e7fa6dd8b628

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Newsletter