Uncorrelated Fomohunt
CryptoGr

Ανάλυση της σχέσης του Bitcoin με Μετοχές και Ιστορικά Γεγονότα

Το Bitcoin έχει χαρακτηριστεί ως πολλά πράγματα: Ελεύθερο Χρήμα, λόγω της αντίστασής του στη λογοκρισία, Ψηφιακός Χρυσός και Ηλεκτρονικό Νόμισμα. Καθώς η τεχνολογία που ενδυναμώνει το blockchain γίνεται πιο κατανοητή και διαδεδομένη, το Bitcoin έχει λάβει και την ταμπέλα του “Ανεξάρτητου Περιουσιακού Στοιχείου”. Αυτό σημαίνει ότι δεν ακολουθεί, ούτε ανταλλάσεται με οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαθέσιμη μετοχή ή ETF.

Αν και αυτό ενώνει τους υποστηρικτές του Bitcoin, μια βαθύτερη ματιά είναι απαραίτητη προτού να ανακηρυχθεί ως μη συσχετιζόμενο ή ως ένα οικονομικό ασφαλές καταφύγιο. Εδώ θα εξετάσουμε πολλές απόψεις που υποστηρίζουν και τις δύο μεριές αυτού του επιχειρήματος.

Ιράν

Τα πρόσφατα νέα από το Ιράν ήταν ένα καλό παράδειγμα για το πώς ανταλλάσεται το Bitcoin κατά τη διάρκεια διεθνών αναταραχών. Η προηγούμενη εβδομάδα μας έδωσε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στην νοοτροπία των παγκόσμιων αγορών. Η τιμή εκτοξεύθηκε από τα $6,900 στα $8,500 μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Η αρχική άνοδος συσχετιζόταν με την είδηση του θανάτου του Qassem Soleimani από επίθεση Αμερικανικού drone στις 2 Ιανουαρίου.

Η τιμή αυξήθηκε περισσότερο όταν το Ιράν επιτέθηκε σε μια Αμερικανική βάση που βρίσκεται στο Ιράκ ως αντίποινα, αν και δεν αναφέρθηκαν θύματα από τη μεριά των ΗΠΑ. Η τιμή του Bitcoin έδειχνε έτοιμη να συνεχίσει την άνοδό της και άρχισε να μειώνεται μόνο όταν ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες. Η τιμή συνέχισε να πέφτει στις $7,800 την επόμενη μέρα.

bitcoin iran

Συσχετιζόμενο

Γνωστοί αναλυτές όπως ο Tom Lee της Fundstrat εκφράζουν μία διαφορετική οπτική. Ο Tom έχει δηλώσει ότι το Bitcoin έχει καλύτερη απόδοση όταν το S&P είναι πάνω από 15%. Μια αυξανόμενη παλίρροια ανεβάζει όλα τα πλοία και η αιτία γι’αυτό θα μπορούσε να είναι απλά τα χρήματα που εισέρχονται στην χρηματοπιστωτική αγορά, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται πιο άνετα με την απόκτηση περισσότερων κερδοσκοπικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο συσχετισμός φαίνεται να έχει υπόσταση, καθώς το S&P έχει ανέβει πάνω από 30% από το 2019 και το Bitcoin έχει αυξηθεί πάνω από 100%. Στο 2018 υπήρξε πτώση και στα 2 διαγράμματα, 9% για το S&P και 80% για το Bitcoin.

Μη συσχετιζόμενο

Αντιστρόφως, το CNBC επισημαίνει ότι η τιμή του Bitcoin αυξάνεται σε περιόδους κατά τις οποίες οι μετοχές έχουν καθοδική τάση. Σε αυτό το παράδειγμα από τον Μάιο του 2018, το Bitcoin έφτασε σχεδόν στις $8,000 καθώς το χρηματηστήριο έπεσε 694 μονάδες εν όψει ανησυχίας σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Συγκεκριμένα, η Κίνα επέβαλε $60 δις δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Έπειτα από λίγο, η τιμή του χρυσού έπεσε πάνω από 10% σε μία σπάνια κοινή κίνηση μετοχών και χρυσού. Αυτό ενίσχυσε το επιχείρημα ότι το Bitcoin δεν συνδέεται με τις τιμές άλλων αγορών.

Ψηφιακός Χρυσός

Παραδοσιακά, οι περίοδοι αναταραχής οδηγούν σε καλύτερες τιμές για τα ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς περιουσιακά στοιχεία με μικρότερη διακύμανση που διατηρούν αξία τους. Η αστάθεια του Bitcoin το έχει κρατήσει σταθερά έξω από αυτή την κατηγορία. Μιλώντας στο Market Insider, ο Craig Erlam, οικονομικός αναλυτής στην Oanda του Λονδίνου δήλωσε: “Υπάρχει μία απόγνωση η οποία διακατέχει τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων οι οποίοι θέλουν το Bitcoin να γίνει ο νέος χρυσός, αλλά αυτοί οι άνθρωποι αγνοούν όλες τις φορές που το Bitcoin κινείται αντίθετα με το κοινό συναίσθημα και τις προσδοκίες του κόσμου. . . Αυτή τη στιγμή, είναι ένα παιχνίδι που έχει την προοπτική να είναι πολλά περισσότερα, αλλά αυτό είναι όλο.” Βασιζόμενοι σε αυτό, είναι δύσκολο βραχυπρόθεσμα, να χαρακτηρίσουμε το Bitcoin ως “μέσο αποθηκευτικής αξία”.

Ο υποστηρικτής του χρυσού και επικαφαλής στρατηγικής του Euro Pacific Capital Inc., Peter Schiff, έχει εκφράσει πολλές φορές τις απόψεις του για το Bitcoin κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών. Επισημαίνει ότι η τιμή του Bitcoin μειώθηκε κατά το τέλος του 2019 σε αντίθεση με την αξία των μετοχών και του χρυσού τα οποία είχαν ανοδική πορεία.

Σε αυτό το παράδειγμα, όπου το Bitcoin φέρεται ως ένα μη συσχετιζόμενο περιουσιακό στοιχείο δεν είναι απαραιτήτως καλό. Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση της τιμής του στις $8,000 κατά τον Ιανουάριο του νέου έτους αποδυναμώνει λίγο αυτό τον ισχυρισμό.

Το Hash Rate του Bitcoin

bitcoin hash rate

Το hash rate του Bitcoin, ή αλλιώς το μέγεθος της υπολογιστικής δύναμης και η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του Bitcoin, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια. Για να είναι ανταγωνιστικές, οι εταιρίες mining χρειάζεται να λειτουργούν αρκετό εξειδικευμένο υπολογιστικό εξοπλισμό, μηχανήματα ASIC, τα οποία γεμίζουν ολόκληρες αποθήκες και απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Εξαιτίας του υψηλού κόστους που υπάρχει για να εισέλθει κάποιος στο χώρο του mining και των συνεχών εξόδων που τρέχουν, μπορούμε να καταλήξουμε στο λογικό συμπέρασμα ότι οι miners επενδύουν περισσότερα χρήματα όταν η τιμή του Bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται.

Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε στο παραπάνω γράφημα είναι ότι περισσότερη υπολογιστική δύναμη (hashing power) προστίθεται στο Bitcoin ανεξαρτήτως από την τιμή του. Η τελευταία πτώση στην υπολογιστική δύναμη του δικτύου του Bitcoin συνέβη τον Νοέμβριο του 2018 όταν η αξία του μειώθηκε από τα $6,600 στα $3,300 και έπειτα συνέχισε να αυξάνεται.

Πολλές προβλέψεις – Χωρίς Αποτέλεσμα

Προσπαθώντας να προσδώσουν μία αφήγηση στην κίνηση της τιμής του Bitcoin, οι χρήστες των social media όπως είναι π.χ. το Twitter και το Reddit πάντα ψάχνουν για τον επόμενο δείκτη (indicator) βάση του οποίου θα προβλέψουν την επόμενη κίνηση του Bitcoin. Πριν την ανάκαμψη της τιμής κατά τη διάρκεια του 2019, πολλές ιστοσελίδες προσπάθησαν και απέτυχαν, να προσδιορίσουν πότε ακριβώς θα αυξανόταν η τιμή.

Το bull market (ανοδική αγορά) του 2017 έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιζόταν στο 2018 και το 2019. Το πρόβλημα με αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι οδήγησε έναν άγνωστο αριθμό πιθανών επενδυτών σε οικονομική δυσχέρεια.

Πολλοί από αυτούς τους αναλυτές σιώπησαν όταν η τιμή κατρακύλησε από τα $19,000 στα $3,500. Στην πορεία, πολλά γεγονότα εικάστηκε ότι θα έφερναν μία επαναφορά σε υψηλότερες τιμές. Μερικά από τα πιο δημοφιλή από αυτά ήταν:

Κινέζικη Πρωτοχρονιά – Οι Κινέζοι θα χρησιμοποιούσαν τα χρήματα από τον “Κόκκινο Φάκελο” που θα λάμβαναν για να αγοράσουν Bitcoin.

Το Pump του Consensus – Το Συνέδριο Consensus θα έφερνε ανακοινώσεις νέας ανάπτυξης ή συνεργασιών, προσελκύοντας νέους αγοραστές.

Τα Μπόνους του Χρηματιστηρίου – Οι χρηματιστές της Νέας Υόρκης θα χρησιμοποιούσαν τα μπόνους τους για να αγοράσουν Bitcoin.

Επιστροφή Φόρου – Το ίδιο πράγμα, αλλά με απλούς πολίτες και επιστροφές φόρων.

‘Εναρξη του Bakkt – Το ανταλλακτήριο Bakkt θα επέτρεπε σε μεγάλα ιδρύματα και συνταξιοδοτικά ταμεία να αγοράσουν Bitcoin.

Fidelity Digital – Το ίδιο με το Bakkt, αλλά πιο δημόσιο.

Ίσως ο πιο πρόσφατος ενδιαφέρων συσχετισμός να είναι η ιδέα ότι το Bitcoin και τα avocado είχαν σχεδόν πανομοιότυπα διαγράμματα. Ενώ φαινόταν στιγμιαία ότι ανταλλάσσονται μαζί, η πιθανή εξήγηση είναι ότι το ίδιο είδος επενδυτών που μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για αβοκάντο νιώθουν άνετα με πιο επικίνδυνες επενδύσεις.

Αυτοί οι συσχετισμοί και τα δεδομένα είναι όλα πολύ ενδιαφέροντα και αξίζουν την δική τους εκτενή ανάλυση σε μελλοντικά άρθρα. Αλλά ακόμη πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: “Συσχετίζεται το Bitcoin με άλλες αγορές; Η απάντηση φαίνεται να είναι “Μερικές φορές ναι, και μερικές φορές όχι”.

Άρθρο από τον Kaltoro της FomoHunt.

FomoHunt

FomoHunt

Η FomoHunt είναι η καλύτερη πλατφόρμα για την ανακάλυψη crypto και blockchain εκδηλώσεων. Με ισχυρή παρουσία στα περισσότερα events και συνέδρια, η FomoHunt σας προσφέρει αποκλειστικό περιεχόμενο από ανερχόμενα πρότζεκτ καθώς και από τα ήδη εδραιωμένα. Η FomoHunt θέλει να σας κρατά ενήμερους για ότι νέο συμβαίνει στο χώρο, δίνοντάς σας πρόσβαση σε κάθε εκδήλωση από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Newsletter