Top 10 Κρυπτονομίσματα Thumbnail
CryptoGr

Τα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα της αγοράς

Βασικές πληροφορίες για τα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα της Αγοράς.

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό επικράτησης του Bitcoin στην συνολική αγορά των Κρυπτονομισμάτων κυμαίνεται στο 40-50%. Το Bitcoin έχει συνολικά περίπου 120 δις δολάρια, αφήνωντας έτσι 120 δις δολάρια για τα υπόλοιπα 1800 altcoins που συναγωνίζονται για μια θέση στα 100 κορυφαία νομίσματα. Παρακάτω ακολουθεί ανάλυση των 10 κορυφαίων κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με το CoinMarketCap.

1.Eth Ethereum

Το Ethereum δημιουργήθηκε το 2013 από τον Vitalik Buterin και άλλους προγραμματιστές. Η λύση που προσφέρει είναι μία δικιά του γλώσσα προγραμματισμού η οποία δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών πάνω στο δίκτυο του Ethereum μέσω της χρήσης έξυπνων συμβολαίων, δηλ. συνθήκες που υπαγορεύουν την εκτέλεση ενεργειών στον κώδικα blockchain. Επίσης είναι δυνατή η δημιουργία κρυπτονομισμάτων πάνω στην παλτφόρμα του Ethereum μέσω της χρήσης έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) που ακολουθούν τους ERC-20 κανόνες. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 500 ERC-20 κρυπτονομίσματα, καθιστώντας το Ethereum το μεγαλύτερο blockchain που χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια.

2.Ripple Ripple

Το Ripple (XRP) δημιουργήθηκε το 2012 από την εταιρία Ripple Labs (Chris Larsen, επιχειρηματίας & Jed McCaleb, ιδρυτής του Mt. Gox) με στόχο να αποτελέσει μέσο συναλλαγής για τις τράπεζες παγκοσμίως. Στοχεύει να λύσει τα προβλήματα των διεθνών συναλλαγών μεταξύ τραπεζών από τα οποία υποφέρει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αυτή τη στιγμή. Έχει το δικό του blockchain το οποίο προσφέρει πολύ γρήγορες και φθηνές μεταφορές. Είναι το μοναδικό κρυπτονόμισμα που δεν είναι αποκεντρωμένο καθώς οι ιδρυτές του κατέχουν το 60% (60 δις) των συνολικών νομισμάτων (100 δις).

3.Bitcoin Cash Bitcoin Cash

Το Bitcoin Cash είναι ένα Hard Fork του Bitcoin το οποίο έγινε την 1η Αυγούστου του 2017. Στην ουσία κάποιοι προγραμματιστές ήθελαν να αυξήσουν το μέγεθος των block του Bitcoin απο 1 MB σε 32 MB, έτσι το blockchain του Bitcoin χωρίστηκε στα δύο και το νέο νόμισμα ονομάστηκε Bitcoin Cash. Την στιγμή του fork όσοι είχαν Bitcoin έλαβαν στην ιδιοκτησία τους και Bitcoin Cash νομίσματα σε αναλογία 1:1. Ο Roger Ver είναι ο κύριος εκπρόσωπος της κοινότητας του Bitcoin Cash και έχει μετατρέψει το bitcoin.com σε ιστοσελίδα του Bitcoin Cash.

4.EOS EOS

Το EOS δημιουργήθηκε από την εταιρία Block.one στα τέλη του 2017 και είναι μία blockchain πλατφόρμα με σκοπό τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (Dapps), με λειτουργία παρόμοια με αυτή του Ethereum. Κάνει την δημιουργία εφαρμογών ευκολότερη προσφέροντας  υψηλές ταχύτητες συναλλαγών με πολύ χαμηλές χρεώσεις, υπηρεσίες και λειτουργίες όπως ταυτοποίηση χρήστη, αποθήκευση σε cloud και server hosting, και μία δομή που το κάνει να μοιάζει με Λειτουργικό Σύστημα. Πολύ σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι για τις εφαρμογές που θα δημιουργηθούν στην πλατφόρμα του EOS δεν προαπαιτείται από τους χρήστες να κάνουν μικροπληρωμές για να στείλουν μηνύματα ή να εκτελέσουν λειτουργίες στο blockchain, αφήνωντας έτσι στους δημιουργούς των εφαρμογών τη δυνατότητα να χρεώσουν για τη χρήση των εφαρμογών τους ή να τις προσφέρουν δωρεάν.

5.Stellar Stellar Lumens

Το Stellar είναι ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα με σκοπό την ανταλλαγή χρημάτων χρησιμοποιώντας την blockchain τεχνολογία. Δημιουργήθηκε από τον Jed McCaleb (ιδρυτής Mt. Gox, Ripple) και δίνει έμφαση σε διεθνείς συναλλαγές, εμβάσματα και προσφέρει τη δυνατότητα μετατροπής κρυπτονομισμάτων σε fiat συναλλάγματα (Ευρώ, Δολάριο, κλπ.) και αντίστροφα, με πολύ γρήγορες ταχύτητες καθώς μία συναλλαγή στο δίκτυο του Stellar χρειάζονται μόλις 2-5 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιηθούν. Σε αντίθεση με το Ripple είναι πλήρως αποκεντρωμένο και έχει στόχο να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο οικονομικό δίκτυο ανοιχτό και προσβάσιμο στον καθένα. Έχει συνεργασίες με την IBM και την Deloitte και πρόσφατα κάνει πολλές συζητήσεις για την υιοθέτηση και χρήση του σε διάφορους τομείς.

6.Litecoin Litecoin

Αν το Bitcoin είναι ο χρυσός τότε το Litecoin είναι το ασήμι. Το Litecoin είναι ένα hard fork του Bitcoin το οποίο δημιουργήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2011 από τον πρώην υπάλληλο της Google, Charlie Lee. Είναι παρόμοιο με το Bitcoin αλλά με περισσότερα νομίσματα σε κυκλοφορία, μικρότερο χρόνο επιβεβαίωσης των block (4 φορές πιο γρήγορο) και έχει διαφορετικό αλγόριθμο για την εξόρυξη (mining) των νομισμάτων για να μοιράζονται στους miners με πιο αποκεντρωμένο και δίκαιο τρόπο.

7.Cardano Cardano

Το Cardano είναι ένα blockchain έξυπνων συμβολαίων και το κρυπτονόμισμά του είναι το ADA. Το Cardano ξεκίνησε το 2015 από τον Charles Hoskinson και το κρυπτονόμισμα μπήκε στις αγορές τον Νοέμβριο του 2017. Το χαρακτηρίζει μία επιστημονική φιλοσοφία καθώς η ομάδα του αποτελείται από ακαδημαϊκούς πανεπιστημίων και τεχνικούς εστιάζοντας στην ασφάλεια. Ο στόχος του είναι να συμβαδίζει με τους νόμους διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα και την αποκεντροποίηση που προσφέρει το blockchain. Το Cardano λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν Proof of Stake αλγόριθμο που ονομάζεται Ουροβόρος.

8.Monero Monero

Το Monero είναι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ιδιωτικότητας αυτή τη στιγμή δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να αποκρύψουν τις συναλλαγές τους με ασφάλεια. Είναι ένα fork του Bytecoin το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2014 και χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Cryptonote. Η μέθοδος κρυπτογράφησης του ποσού των συναλλαγών και της ταυτότητας του αποστολέα ονομάζεται Ring Signatures (Υπογραφές Ring) στην οποία παίρνουν μέρος πολλά άτομα για να αποκρυφθούν τα στοιχεία. Το Monero χρησιμοποιεί επιπλέον ‘εικόνες κλειδιά’ για τη λύση του προβλήματος του διπλού ξοδέματος (double spending).

9.NEO NEO

Το NEO είναι μία Κινεζική πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων η οποία χρησιμοποιεί πολλές γλώσσες προγραμματισμού, όπως π.χ. Javascript, C#, Java, Python και Go, σε αντίθεση με το Ethereum που χρησιμοποιεί τη δική γλώσσα προγραμματισμού, τη Solidity. Η αρχική του ονομασία το 2016 ήταν Antshares και μετονομάστηκε σε NEO το 2017. Χρησιμοποιεί το μοντέλο Proof of Stake (PoS), το οποίο σημαίνει ότι δεν γίνεται mining αλλά οι χρήστες λαμβάνουν Gas (το νόμισμα του NEO που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων) όταν κρατούν NEO νομίσματα στο πορτοφόλι τους. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 20 νομίσματα πάνω στο blockchain του NEO με πιο δημοφιλή τα Ontology και DeepBrain Chain. Οι συναλλαγές στο blockchain του NEO είναι δωρεάν (χωρίς fees).

10.Zcash Zcash

Το Zcash είναι ένα fork του Bitcoin το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, και ήταν αρχικά γνωστό ως Zerocoin. Το Zcash βασίζεται στο πρωτόκολλο κρυπτογραφίας zk-Snarks το οποίο δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ερευνητές στο MIT και προσφέρει ιδιωτικότητα και ανωνυμία.  Στις 28 Οκτωβρίου του 2018 ενεργοποιήθηκε το Sapling, μία αναβάθμιση του δικτύου του Zcash η οποία προσφέρει βελτιωμένες αποδόσεις για τις ανώνυμες συναλλαγές και σηματοδοτεί την ευρεία υιοθέτησή τους από το κοινό και τη χρήση τους για αγορές σε καταστήματα.

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter