Οδηγός Πορτοφόλι για Κρυπτονομίσματα
Nagato Dharma

Πώς να Επιλέξετε Wallet για Kρυπτονομίσματα

Αποθηκεύστε τα κρυπτονομίσματά σας και εκτελέστε συναλλαγές με ασφάλεια.

Γιατί χρειάζεστε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων;

Bitcoin-Wallet

Το Bitcoin σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα είναι ψηφιακό. Τα Bitcoin είναι άυλα και δεν έχουν υλική υπόσταση. Αυτό σημαίνει ότι και ο τρόπος που τα χρησιμοποιείτε είναι επίσης διαφορετικός. Τα Bitcoin πορτοφόλια χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των νομισμάτων και για την εκτέλεση συναλλαγών. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ Hardware, Paper, Desktop, Web ή Mobile wallet. Κάθε πορτοφόλι έχει διαφορετικά επίπεδα ασφαλείας και τρόπο διαχείρισης ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Η ιδιοκτησία Bitcoin δημιουργείται μέσω ψηφιακών κλειδιών και ψηφιακών υπογραφών. Αυτά τα κλειδιά παράγονται τοπικά στους υπολογιστές των χρηστών χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό που ονομάζεται Bitcoin client. Μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα αρχείο, σε μια βάση δεδομένων, ή να εκτυπωθούν σε ένα χαρτί, αλλά συνήθως αποθηκεύονται σε ένα Bitcoin πορτοφόλι. Τα κλειδιά που βρίσκονται εντός του πορτοφολιού κάθε χρήστη κάνουν δυνατή την υπογραφή συναλλαγών, παρέχοντας έτσι κρυπτογραφική απόδειξη της ιδιοκτησίας των Bitcoin που προέρχονται από τη συναλλαγή. Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να επιλέτε πορτοφόλι για Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Να θυμάστε ότι αν δεν γνωρίζετε ποιος δημιουργεί τα ιδιωτικά κλειδιά σας, που αποθηκεύονται, ή αν τα έχει κάποιος άλλος (όπως όταν χρησιμοποιείτε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων), στην πραγματικότητα δεν είναι δικά σας, όπως συνέβη στην περίπτωση του MtGox, το οποίο έπαυσε να λειτουργεί το Φεβρουάριο του 2014, έπειτα από την κλοπή 850,000 Bitcoin από τα πορτοφόλια του. (αξίας €7,500,000,000 με την σημερινή τιμή, τότε 850,000,000)

“Όπως και με τις διευθύνσεις email, κάποιος μπορεί να δώσει την Bitcoin διεύθυνσή του σε άλλους χρήστες, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να στείλουν Bitcoin απευθείας στο πορτοφόλι του.Σε αντίθεση με τις email διευθύνσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε νέες bitcoin διευθύνσεις όσο συχνά θέλετε, οι οποίες όλες θα κατευθύνουν τα bitcoin στο πορτοφόλι σας. Ένα πορτοφόλι (wallet) είναι απλά μια συλλογή διευθύνσεων και περιέχει τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τα bitcoin που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Πρακτικά δεν υπάρχει όριο στο πόσες διευθύνσεις μπορεί να δημιουργήσει ένας χρήστης.”

από το βιβλίο του Αντρέα Αντωνόπουλου, "Mastering Bitcoin"
Bitcoin-Wallet

Για αρχή, θα επιλέξουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε τα κρυπτονομίσματά μας.
Σε αυτό τον οδηγό, θα αναλύσουμε τους 5 ακόλουθους τύπους wallet:
Hardware
Browser
Desktop
Mobile
Paper

Τα βασικά των Bitcoin πορτοφολιών

bitcoin-features

Αρχικά, πρέπει να διαχωρίσουμε τα Bitcoin wallets και τα Bitcoin clients:

 • Το πορτοφόλι είναι μία συλλογή δεδομένων [π.χ. το ζευγάρι των ιδιωτικών και δημοσίων κλειδιών (private και public keys) του χρήστη και η btc διεύθυνσή του] η οποία του επιτρέπει να λάβει και να στείλει bitcoin.
 • Το client είναι το λογισμικό που συνδέει ένα χρήστη στο δίκτυο του Bitcoin. Διαχειρίζεται όλη την επικοινωνία, ενημερώνει το πορτοφόλι για εισερχόμενες συναλλαγές και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από το πορτοφόλι για να υπογράψει τις εξερχόμενες συναλλαγές.

Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τύποι Bitcoin client

 1. Full client: Ένα πλήρες client, ή “full node” είναι ένα client το οποίο αποθηκεύει όλη την ιστορία των bitcoin συναλλαγών, διαχειρίζεται τα πορτοφόλια του χρήστη και μπορεί να ξεκινήσει συναλλαγές απευθείας πάνω στο δίκτυο του Bitcoin. [Node (κόμβος)= Ένα σημείο σε ένα δίκτυο που συμβάλλει στην επικύρωση των συναλλαγών – σε αυτή την περίπτωση ο υπολογιστής σας.]
 2. Web client: Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα web client μέσω ενός browser και το πορτοφόλι του χρήστη αποθηκεύεται σε ένα σέρβερ που ανήκει σε κάποιον τρίτο.
 3. Lightweight client: Ένα Lightweight client αποθηκεύει το πορτοφόλι του χρήστη αλλά βασίζεται σε σέρβερς που ανήκουν σε τρίτους για να έχει πρόσβαση στις συναλλαγές και το δίκτυο του Bitcoin.
 4. Mobile client: Ένα Mobile client, συνήθως χρησιμοποιείται σε smartphones, μπορεί να λειτουργήσει σαν full, lightweight ή web client. Μερικά mobile clients συγχρονίζονται με ένα web ή desktop client, παρέχοντας ένα πορτοφόλι για πολλές πλατφόρμες σε πολλαπλές συσκευές, με κοινή πηγή χρημάτων.

Βήματα για Αποστολή και Λήψη Bitcoin / Κρυπτονομισμάτων

 • Όταν δημιουργείται αρχικά, ένα πορτοφόλι Bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων είναι άδειο.
 • Για να λάβετε Bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα θα πρέπει να δώσετε την διεύθυνση του πορτοφολιού σας στον αποστολέα, όπως δίνετε τη διεύθυνση email σας σε κάποιον που θέλει να σας στείλει email.
 • Σε αυτή την περίπτωση, για να στείλει Bitcoin, ένας αποστολέας μπορεί απλά να αντιγράψει και να επικολλήσει (copy-paste) τη διεύθυνση του παραλήπτη: π.χ. 1NmCXMB8R8y1ewiPs2zKF7Me7tbkLeVG4i
 • Αν ο αποστολέας χρησιμοποιεί πορτοφόλι κινητού, θα ήταν πιο βολικό να σκανάρει το QR code.
 • Κάθε συναλλαγή μετά την επιβεβαίωση, γίνεται μέρος της ιστορίας του Bitcoin, και καταχωρείται στο δημόσιο ledger, ή αλλιώς blockchain.
 • Κάθε συναλλαγή αναφέρεται σε μία αλυσίδα αλλαγής ιδιοκτησίας και διατηρείται σε ένα διανεμημένο, peer-to-peer δίκτυο από Bitcoin nodes.

1. Hardware Wallets (Συσκευές)

 • Προσφέρουν έξτρα ασφάλεια καθώς δεν συνδέονται με τίποτα και δεν γίνεται να χακαριστούν όπως ένας υπολογιστής.
 • Τα private keys δημιουργούνται και αποθηκεύονται μέσα στη συσκευή και δεν φεύγουν ποτέ από αυτή.
 • Οι συναλλαγές υπογράφονται από μία εξωτερική συσκευή προστατευόμενη από PIN – δεν χρειάζεται να εισαχθούν σε software λογισμικό.
 • Backup ασφαλείας με 12 λέξεις.
 • Βεβαιωθείτε ότι το αγοράζετε από επίσημα κατααστήματα για να αποφύγετε τον κίνδυνο αγοράς κάποιας συσκευής η οποία έχει τροποποιηθεί από κάποιον.

Ledger

Ledger Nano X Thumbnail

Το Ledger Nano X είναι ένα ασφαλές hardware πορτοφόλι (συσκευή) για την αποθήκευση Bitcoin. Συνδέεται με οποιοδήποτε υπολογιστή μέσω USB και έχει μια OLED οθόνη για να τσεκάρετε και να επιβεβαιώνετε κάθε συναλλαγή απλά με το πάτημα των κουμπιών του. Το Ledger λειτουργεί επίσης και ως desktop wallet σε υπολογιστή όπου μέσω της εφαρμογής του Ledger Live μπορείτε να αποθηκεύσετε και να στείλετε δεκάδες κρυπτονομίσματα. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο για το Ledger Nano εδώ ή να το αγοράσετε κατευθείαν από το επίσημο κατάστημα.

Trezor

Το Trezor είναι ένα βολικό hardware πορτοφόλι το οποίο προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Σε αντίθεση με το cold storage (offline αποθήκευση), το Trezor μπορεί να υπογράψει συναλλαγές ενώ είναι συνδεδεμένο online ως συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να στείλετε bitcoin με ασφάλεια ακόμα και όταν χρησιμοποιείται έναν υπολογιστή που έχει ιούς ή είναι χακαρισμένος.

2. Browser Wallets (Πορτοφόλια για browser, π.χ. Mozilla, Chrome)

 • Είναι η λιγότερο ασφαλής επιλογή, μετά από τα ανταλλακτήρια.
 • Τα web πορτοφόλια αποθηκεύουν το private key σας στους σέρβερ τους.
 • Αποκτάτε πρόσβαση σε αυτά χρησιμοποιώντας το browser σε έναν υπολογιστή ή την εφαρμογή σε ένα κινητό.
 • Όταν τα χρησιμοποιείτε εμπιστεύεστε μια εταιρία και ελπίζετε ότι δεν θα κλέψει τα λεφτά σας και θα εξαφανιστεί, ή δεν θα χακαριστεί.

Το πιο δημοφιλές browser πορτοφόλι είναι το blockchain.com. Με πάνω από 45 εκατομμύρια πορτοφόλια και πολύ μικρές χρεώσεις για τις συναλλαγές είναι η #1 επιλογή για χρήστες που χρειάζονται κάτι εύκολο, έμπιστο και γρήγορο. Υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum και Stellar Lumens. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε Bitcoin μέσω Visa ή Mastercard κάρτας ή μέσω τραπεζικής μεταφοράς.

Συνίσταται να ασφαλείσετε περαιτέρω τον λογαριασμό σας προσθέτοντας έξτρα προστασία, π.χ. συνδέστε τον τηλεφωνικό σας αριθμό, πρόσθετε Google ταυτοποίηση-2-βημάτων 2FA σκανάρωντας τον QR κωδικό και χρησιμοποιήστε μια φράση επαναφοράς 12-λέξεων η οποία σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο πορτοφόλι σας αν χάσετε τον κωδικό σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση.

3. Desktop Πορτοφόλια

 • Λογισμικό που κατεβάζετε και εγκαταστείτε στο PC ή το laptop σας.
 • Έχετε πλήρη έλεγχο των νομισμάτων σας.
 • Κανένας τρίτος δεν μπορεί να κλέψει τα νομίσματά σας.
 • Τα desktop wallets μπορεί να είναι full nodes (πλήρεις κόμβοι) ή lightweight (χωρίς να κατεβάζουν όλο το blockchain)

Bitcoin Core

Bitcoin-Core

Το Bitcoin Core είναι ένα πλήρες Bitcoin client και δημιουργεί τη βάση του δικτύου. Προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ιδιωτικότητας, και σταθερότητα. Ωστόσο, έχει λιγότερες επιλογές και πιάνει πολύ χώρο στο σκληρό δίσκο (200 GB) και μνήμη.

Atomic Wallet

atomic wallet

Το Atomic wallet είναι ένα αρκετά καλό πορτοφόλι για desktop και κινητά. Πέρα από bitcoin υποστηρίζει 40+ κρυπτονομίσματα και πάνω από 500 ERC20 tokens του Ethereum. Σας δίνει πλήρη έλεγχο των κρυπτομισμάτων σας καθώς, ως ανεξάρτητο wallet, δεν αποθηκεύει τα νομίσματά σας αλλά απλά σας δίνει πρόσβαση σε αυτά ενώ είναι αποθηκευμένα στο blockchain. Παρέχει τη δυνατότητα για δημιουργία backup φράσης ασφαλείας και είστε οι μόνοι που έχετε έλεγχο των private key σας. Μπορείτε να αγοράσετε κρυπτονομίσματα απευθείας μέσα από την εφαρμογή μέσω πιστωτικής κάρτας. Επίσης υποστηρίζει staking για το Cosmos, το Tezos και άλλα νομίσματα.

Coinomi

Coinomi Wallet

Το Coinomi είναι ένα desktop και mobile wallet που υποστηρίζει την αποθήκευση Bitcoin και άλλων 1,700+ κρυπτονομισμάτων από 130+ blockchains. Δημιουργήθηκε το 2014 και αποτελεί το πρώτο multi-chain πορτοφόλι με εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Προσφέρει cold storage, ανταλλαγή μεταξύ κρυπτονομισμάτων μέσω τρίτων συνεργατών και χαμηλές χρεώσεις για τις συναλλαγές.

Electrum

Το Electrum εστιάζει στην ταχύτητα και την απλότητα, με χαμηλή χρήση πόρων. Χρησιμοποιεί απομακρυσμένους servers οι οποίοι χειρίζονται τα πιο περίπλοκα μέρη του συστήματος του Bitcoin, και σας επιτρέπει να ανακτήσετε το πορτοφόλι σας μέσω μιας κρυφής φράσης. Υποστηρίζει cold storage (offline αποθήκευση) και τεχνολογία πολλαπλών υπογραφών (multisig).

Wasabi (Προτείνεται για ιδιωτικότητα)

Το Wasabi είναι ένα open-source, ανεξάρτητο, και εστιαζόμενο στη μυστικότητα Bitcoin πορτοφόλι για Windows, Linux και Mac. Έχει ενσωματωμένο το δίκτυο ανωνυμίας Tor, έχει δυνατότητα για coin mixing μέσω του CoinJoin και πολλές επιλογές για έλεγχο των νομισμάτων.

Exodus

Το Exodus είναι ένα desktop και mobile πορτοφόλι με κορυφαίο σχεδιασμό και αισθητική. Σας δίνει έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών σας, προσφέρει cold storage και υποστηρίζει 100+ κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ERC-20 tokens του Ethereum. Έχει exchange μέσα στο οποίο μπορείτε να κάνετε ανταλλαγές μεταξύ αυτών των νομισμάτων. Επίσης παρέχει συνδεσιμότητα με τα hardware πορτοφόλια Trezor. Το μόνο αρνητικό του είναι ότι μερικές φορές έχει υψηλές χρεώσεις για τις συναλλαγές.

4. Mobile Wallets (Πορτοφόλια για Κινητά)

Χρησιμοποιούνται ως lightweight clients και τα περισσότερα σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα backup των πορτοφολιών μέσα μίας φράσης που αποτελείται από κάποιες τυχαίες λέξεις. Είναι καλά για καθημερινή χρήση και το σκανάρισμα QR κωδικών.

Samourai (Προτείνεται για ιδιωτικότητα)

Samourai-Wallet

Το Samourai χρησιμοποιεί προϊόντα τα οποία βοηθούν να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin με μυστικότητα. Το Samourai wallet προσφέρει τη δημιουργία ανώνυμων προφίλ στα οποία οι χρήστες Samourai μπορούν να στέλνουν bitcoin ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας μόνο τα usernames χωρίς να κάνουν συνεχώς copy-paste διευθύνσεις, stealth mode μέσω του οποίου μπορείτε να κρύψετε το εικονίδιο του Samourai από την οθόνη του κινητού σας, ενσωματωμένο δίκτυο ανωνυμίας Tor, και επίσης το Whirlpool το οποίο είναι CoinJoin που βοηθάει να σβήσετε τα ίχνη των Bitcoin σας.

Electrum

Η έκδοση του Electrum για κινητά. Τα private keys σας είναι κρυπτογραφημένα και δεν φεύγουν ποτέ από την συσκευή σας. Προσφέρει cold storage και το πορτοφόλι μπορεί να ανακτηθεί μέσω της μυστικής φράσης που αποτελείται από κάποιες τυχαίες λέξεις.

Trust Wallet (Binance)

Trust-Wallet

Με το Trust Wallet έχετε πλήρη έλεγχο των private key τα οποία αποθηκεύονται μόνο στη συσκευή σας. Μπορείτε να αποθηκεύσετε και να στείλετε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα καθώς και τα περισσότερα από τα ERC20 tokens. Το Trust wallet έχει καλή συμβατότητα με το DEX του Binance, επιτρέποντάς σας να κάνετε άμεσες ανταλλαγές στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο.

Blockstream Green

Το Blockstream Green είναι το mobile bitcoin wallet της Blockstream. Προσφέρει συνδεσιμότητα της εφαρμογής του κινητού με hardware wallets όπως το Trezor και το Ledger.

Blockchain.com

Η έκδοση του πορτοφολιού blockchain.com για κινητά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα pin 4 αριθμών για να το ασφαλίσετε καθώς και μια μυστική φράση για backup.

Paper Wallets (Χάρτινα Πορτοφόλια)

“Ένα paper wallet είναι ένας τρόπος για offline αποθήκευση bitcoin σε ένα φυσικό αντεικίμενο που μπορεί να προστατευτεί. Τα χάρτινα πορτοφόλια δημιουργούνται συνήθως εκτυπώνοντας μία καινούργια δημόσια διεύθυνση και ένα private key σε χαρτί, και στη συνέχεια στέλνονται bitcoin από ένα άλλο wallet στη δημόσια διεύθυνση του paper wallet.”

Ένα “paper wallet” αποτελείται από 2 μέρη:

 • Τη δημόσια διεύθυνση, η οποία πρέπει να είναι δοθεί σε όποιον θέλει να σας στείλει bitcoin.
 • Το private key, το οποίο είναι το κλειδί που χρειάζεστε ώστε να ξοδέψετε τα bitcoin σας.

Πρέπει να αποθηκεύεται σε ασφαλές μέρος, δημιουργήστε τουλάχιστον 2 αντίγραφα. Προσφέρει μέγιστη προστασία από ψηφιακές επιθέσεις / αποτυχία συσκευών / σφάλματα λειτουργικών συστημάτων / βλαβών κλπ. Πρέπει να εισαχθεί σε λογιασμικό κάποια στιγμή, σε αντίθεση με τα hardware wallets.

Σιγουρευτείτε ότι είστε offline όταν παράγετε ένα χάρτινο πορτοφόλι. Χρησιμοποιήστε πολλά paper wallets, π.χ. ένα πορτοφόλι για έξοδα που κάνετε με bitcoin, και μερικά άλλα για την μακροχρόνια αποθήκευση των bitcoin σας. Μόνο ο ιδιοκτήτης των bitcoin (ο οποίος γνωρίζει τον κωδικό) μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το πορτοφόλι και να αποκτήσει πρόσβαση στα private keys. Αυτό το πορτοφόλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να λαμβάνετε bitcoin σκανάροντας το QR code.

Πλέον πολύ λίγοι χρησιμοποιούν paper wallets, καθώς τα hardware wallets είναι πιο εύκολα και βολικά στη χρήση.

Με λίγα λόγια

Χρειάζεστε ένα πορτοφόλι για να αποθηκεύσετε τα κρυπτονομίσματά σας και να κάνετε συναλλαγές. Κάθε πορτοφόλι έχει μια διεύθυνση λήψης bitcoin. Αν θέλετε να στείλετε bitcoin σε κάποιον του ζητάτε να σας δώσει την bitcoin διεύθυνσή του, αν θέλετε να λάβετε bitcoin από κάποιον του δίνετε εσείς τη δική σας bitcoin διεύθυνση λήψης (receive address), ή μπορείτε απλά να σκανάρετε τα QR codes.

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να αποθηκεύσετε τα κρυπτονομίσματά σας εκτός του ίντερνετ (offline cold storage) σε μία συσκεή hardware wallet, όπως είναι το Ledger Nano X ή το Ledger Nano S. Απλά επιλέξτε ένα από αυτά ή όποιο από τα παραπάνω πορτοφόλια σας αρέσει και είστε έτοιμοι!

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα για να μάθετε τι είναι το bitcoin ή πώς να αγοράσετε κρυπτονομίσματα:

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter