Exchanges Οδηγός
CryptoGr

Τι είναι τα Exchanges;

Μάθετε ποιά είναι τα πιο γνωστά ανταλλακτήρια και πώς λειτουργούν.

Τα ανταλλακτήρια χρησιμοποιούνται για την αγορά και την πώληση κρυπτονομισμάτων. Όταν κάποιος ανταλλάσσει κρυπτονομίσματα είναι trader και η διαδικασία λέγεται trading. Ο στόχος των traders είναι να επιτύχουν κέρδη και να αυξήσουν τα ευρώ τους ή να ανταλλάξουν altcoins (να αγοράσουν χαμηλά και να πουλήσουν υψηλότερα) με απώτερο σκοπό την απόκτηση περισσότερων bitcoin. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και δεν είναι ιδανική για όλους.

Εισαγωγή

Πολλοί για να καταφερούν να είναι επιτυχημένοι traders για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν διαβάσει αρκετά βιβλία, συζητούν με άλλους traders σε γκρουπ, έχουν αποκτήσει δική τους εμπειρία και αναλύουν τις αγορές για χρόνια. Αρκετοί επίδοξοι traders έχουν χάσει χρήματα προσπαθώντας να προβλέψουν τις κινήσεις των τιμών. Πολλές φορές για μερικούς ίσως να είναι προτιμότερη η αγορά νομισμάτων ως μακροχρόνια επένδυση, αποφεύγοντας έτσι τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των τιμών.

Για παράδειγμα, η τιμή του Ethereum στις αρχές του 2017 ήταν $10 και λίγους μήνες μετά έφτασε τα $350 δολάρια ενώ στις αρχές του 2018 έφτασε τα $1,400. Αν κάποιος είχε αγοράσει Ethereum νωρίς θα ήταν κερδισμένος κατά πολύ, κάποιος όμως που μπήκε στην αγορά λίγο πιο μετά και το αγόρασε κοντά στα $1,000 μετά από την πτώση της κορυφής θα έχανε συνεχώς χρήματα.

Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων έχουν κύκλους που ονομάζονται bear markets και bull markets. Αυτές οι περίοδοι εναλλάσσονται με τα bear markets (καθοδικές αγορές) να διαρκούν από 1 έως 3 χρόνια ενώ τα bull markets (ανοδικές αγορές) να διαρκούν για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Στο chart του Ethereum που βρίσκεται παρακάτω μπορούμε να δούμε ότι κατά τη διάρκεια του 2018 η τιμή έπεφτε συνεχώς, με μικρές ενδιάμεσες ανακάμψεις, φτάνοντας στο bottom των $70 δολαρίων. Έπειτα άρχισε να έχει ξανά ανοδική πορεία με την τιμή να βρίσκεται σήμερα στα $265. Αυτό μας δείχνει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την τεράστια διακύμανση που υπάρχει στις τιμές των κρυπτονομισμάτων και να προσαρμόζουμε αναλόγως τις trading στρατηγικές που χρησιμοποιούμε.

Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε επίσης ότι κάποιοι traders επιλέγουν να shortάρουν, δηλαδή να ποντάρουν στο ότι οι τιμή κάποιου νομισμάτος θα πέσει και ανοίγουν short positions σε exchanges τα οποία προσφέρουν leverage (πολλαπλασιασμός του αρχικού κεφαλαίου με ρίσκο ρευστοποίησης). Μερικά από τα πιο γνωστά ανταλλακτήρια τέτοιου τύπου είναι το Bitmex, το DueDex, και το Bybit. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε και είναι ίσως ο πιο σημαντικός κανόνας στο trading: ποτέ μην επενδύετε χρήματα τα οποία δεν είστε διατεθημένοι να χάσετε.

Πολλοί traders παρασύρονται από τα εύκολα κέρδη που προσφέρουν οι αγορές των κρυπτονομισμάτων και παίρνουν ρίσκα τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν αν τα trades τους αποτύχουν, με αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Πώς να επιλέξετε exchange

Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να κάνει trading, πρέπει αρχικά να κάνει εγγραφή σε ένα exchange και στη συνέχεια να κάνει deposit Bitcoin, Ethereum ή όποιο άλλο κρυπτονόμισμα θέλει. Στη συνέχεια μπορεί να αγοράσει νομίσματα με BTC, ETH ή USDT ($) ζευγάρια. Υπάρχουν ανταλλακτήρια τα οποία προαπαιτούν KYC ταυτοποίηση ανεβάζοντας την ταυτότητά σας (δείτε εδώ), ενώ κάποια άλλα επιτρέπουν trading με μόνο μια διεύθυνση email, αλλά έχουν όριο στο πόσα χρήματα μπορείτε να τραβήξετε (withdraw) κάθε μερα. Το Binance, για παράδειγμα, επιτρέπει ανάληψη μέχρι 2 BTC κάθε 24 ώρες και έχει πάνω από 80 κρυπτονομίσματα που μπορείτε να ανταλλάξετε.

Binance Pairs
Τα ζευγάρια που προσφέρει το Binance: BTC, ETH, BNB & USDT.

Αν δεν θέλετε τόσο να βρείτε νέα νομίσματα και να ρισκάρετε, αλλά θέλετε κυρίως να αγοράσετε κάποια από τα πιο γνωστά Top 10, μπορείτε να επιλέξετε και κάποια από τα exchanges που απαιτούν KYC ταυτοποίηση (Bitstamp, Kraken, Coinbase), όπου μπορείτε να κάνετε trading και παράλληλα να αγοράσετε κάποια από τα πιο γνωστά coins όπως Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple κλπ.

Υπάρχουν και πολλά πιο μικρά exchanges στα οποία το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να βρείτε κρυπτονομίσματα που είναι σχετικά άγνωστα και δεν έχουν μπει ακόμα στις μεγάλες αγορές και έτσι είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, ένα νόμισμα με τιμή $0.05 που βρίσκεται μόνο σε 2 μικρά ανταλλακτήρια, τα οποία έχουν χαμηλό ημερήσιο όγκο ανταλλαγών, όταν μπει σε πιο μεγάλα exchanges που έχουν trading volume $100+ εκατομμύρια, η τιμή του μπορεί να εκτοξευθεί στα $0.1, $0.2 ή και $0.5 πολλές φορές, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αρχική επένδυση των αγοραστών που πήραν το ρίσκο να βάλουν χρήματα σε ένα μικρό και άγνωστο πρότζεκτ.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν διαφορετικά exchanges είναι 1) ότι κάθε ανταλλακτήριο έχει μερικά διαφορετικά νομίσματα από τα άλλα και 2) οι χρήστες προτιμούν το design ενός ανταλλακτηρίου και τον τρόπο που λειτουργεί. Αρκετοί κάνουν trades σε πολλαπλά ανταλλακτήρια ταυτόχρονα. Παρακάτω ακολουθούν 4 από τα πιο γνωστά exchanges:

1. Binance

binance

Το Binance αποτελεί το πιο δημοφιλές και έμπιστο exchange παρέχοντας τεράστια ρευστότητα και την εγγύηση ότι κάθε κρυπτονόμισμα που εντάσσει είναι κορυφαίων προδιαγραφών και πληρεί τα υψηλότερα κριτήρια. Τον Ιούλιο του 2017 πραγματοποίησε ICO για το δικό του νόμισμα, το Binance Coin (BNB) BNB, το οποίο προσφέρει χαμηλότερη χρέωση για τις ανταλλαγές στην πλατφόρμα. Σχεδόν όλοι οι traders κάνουν ανταλλαγές εκεί και ο ημερήσιος όγκος ανταλλαγών κυμαίνεται από $1.5 μέχρι $3 δις. Προσφέρει margin trading μέχρι 5x και futures μέχρι 125x. Πέραν του browser έχει πολύ καλή εφαρμογή για κινητά και ίσως είναι το μόνο ανταλλακτήριο που έχει και αξιόλογη εφαρμογή για desktop.

Κάνετε εγγραφή εδώ για να λάβετε 10% έκπτωση στα fees.

2. Huobi

Huobi Exchange

Το Huobi ιδρύθηκε το 2013 και έχει εδραιωθεί πλέον ως ένα από τα ηγετικά exchanges στην Ασία. Προσφέρει εκατοντάδες κρυπτονομίσματα για trading και το νόμισμά του είναι το Huobi Token (HT) Huobi Token. Το trading volume αγγίζει τα $1-2 δις ημερησίως. Προσφέρει futures και margin trading. Διαθέτει desktop και mobile εφαρμογή.

3. Kucoin

Kucoin Exchange

Το KuCoin είναι ένα καλό και έμπιστο ανταλλακτήριο, καλά εδραιωμένο τον 1ο χρόνο λειτουργίας του, προσθέτοντας συνεχώς ανερχόμενα και πολλά υποσχόμενα projects. Έχει το δικό του νόμισμα το KuCoin Shares (KCS) KuGif, το οποίο πληρώνει καθημερινά μέρισμα στους κατόχους του από τα κέρδη του exchange, προσφέρει έκπτωση στις τιμές των νομισμάτων και μικρότερες χρεώσεις (fees) αν οι ανταλλαγές πραγματοποιούνται με αυτό. Οι κάτοχοι του $KCS έχουν πρόσβαση σε ειδικές προσφορές, προωθήσεις και ανταμοιβές. Το ημερήσιο trading volume κυμαίνεται συνήθως στα $50-100 εκατομμύρια. Προσφέρει futures και margin trading. Διαθέτει desktop και mobile εφαρμογή.

4. Bittrex

Bittrex Exchange

Το Bittrex ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και το πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια του 2017. Με την εισαγωγή νέων ανταλλακτηρίων στην οικονομία των κρυπτονομισμάτων έχασε την πρωτιά του, παραμένει όμως ένα έμπιστο και σταθερό exchange. Το ημερήσιο trading volume κυμαίνεται συνήθως στα $40-80 εκατομμύρια. Το μόνο αρνητικό του είναι ότι είναι απαραίτητη η KYC ταυτόποιηση των χρηστών μέσω ταυτότητας ή διαβατηρίου για την ανάληψη BTC και Ευρώ.

Έξτρα: IDEX

IDEX Exchange Logo

Το IDEX είναι ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο [decentralized exchange (DEX)] όπου οι χρήστες δεν χρειάζεται να εμπιστευτούν τον ιδιοκτήτη του site αλλά ανταλλάσσουν peer-to-peer μεταξύ τους. Έχει πάρα πολλά μικρά και άγνωστα νομίσματα, καθώς και πολλά αξιόλογα πρότζεκτ που δεν έχουν μπει ακόμα σε μεγαλύτερα ανταλλακτήρια. Οι ανταλλαγές, οι αναλήψεις και οι καταθέσεις εκτελούνται και βασίζονται πάνω στο δίκτυο του Ethereum.

Σύντομα θα ανέβουν κάποιοι οδηγοί σχετικά με τις βασικές αρχές του trading και τα εργαλεία (δείκτες) που βοηθούν στην τεχνική ανάλυση της τιμής των κρυπτονομισμάτων.

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter