Οδηγός Αγοράς Bitcoin Ελλάδα Greece
CryptoGr

Ο Απόλυτος Οδηγός Για Αγορά Bitcoin το 2020

Οι πιο απλοί και εύκολοι τρόποι για να αγοράσετε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα.

Σχεδόν όλοι οι τρόποι online αγοράς Bitcoin προϋποθέτουν πλέον ταυτοποίηση KYC (ανέβασμα ταυτότητας + selfie). Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί κάποιος να αγοράσει Bitcoin στην Ελλάδα, παρακάτω θα αναφέρω αυτούς που προσωπικά θεωρώ τους καλύτερους.

Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε μόνο ένα μέρος ενός Bitcoin και όχι ολόκληρο. Για παράδειγμα, αν η τιμή του Bitcoin είναι 10,000 με 100 θα πάρετε 0.01 BTC, ή αλλιώς 1 εκατομμύριο satoshi. (Η μικρότερη υπομονάδα του Bitcoin είναι το satoshi, 1 bitcoin έχει 100 εκαττομύρια satoshi, 1 sat = 0.00000001 BTC.)

Αγορά Bitcoin από Ανταλλακτήρια (Kraken, Bitstamp, Coinbase)

Μέσω Τραπεζικού Εμβάσματος (SEPA) ή Πιστωτικής / Χρεωστικής Κάρτας

Bitstamp

Bitstamp

Το Bitstamp ιδρύθηκε το 2013 και είναι ένα από τα πρώτα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, XRP και Ethereum. Μετά την εγγραφή θα χρειαστεί να κάνετε μια KYC ταυτοποίηση όπου θα σας ζητηθεί να ανεβάσετε μια φωτογραφία της ταυτότητάς σας και να ανεβάσετε ένα πολύ μικρό βίντεο μέσω του κινητού σας όπου θα πρέπει να πείτε έναν κωδικό που θα σας δώσουν ώστε να αποδείξετε ότι είστε όντως εσείς.

Ο πιο φθηνός τρόπος είναι να κάνετε μια SEPA μεταφορά στο IBAN του Bitstamp, όπου χρεώνεστε μόνο €1 για τη συναλλαγή από την τράπεζα, και μπορείτε να αγοράσετε κρυπτονομίσματα στην τρέχουσα τιμή της αγοράς από το Bitstamp. Για αγορά μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας η χρέωση είναι 5%. [Αν κάνετε κατάθεση μέσω τράπεζας μην ξεχάσετε να βάλετε στα σχόλια της συναλλαγής τον κωδικό αναφοράς (reference code message) που θα σας δωθεί.]

Kraken

Kraken Interface

Το Kraken είναι και αυτό ένα από τα πρώτα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων το οποίο ιδρύθηκε το 2013. Αν κάνετε Starter λογαριασμό μπορείτε να κάνετε κατάθεση και ανάληψη κρυπτονομισμάτων καθώς και να ανταλλάσετε νομίσματα, με την επιπλέον δυνατότητα για χρήση margin. Αυτό που απαιτείται για ταυτοποίηση είναι το email σας, το τηλέφωνο, η διεύθυνση και το όνομά σας.

Αν θέλετε να κάνετε κατάθεση και ανάληψη fiat νομισμάτων, όπως είναι το Ευρώ, τότε θα πρέπει να κάνετε Intermediate λογαριασμό όπου θα σας ζητηθεί να κάνετε ταυτοποίηση ανεβάζοντας την ταυτότητά σας και έναν λογαριασμό από μια υπηρεσία όπως είναι η ΔΕΗ, ή η ΔΕΥΑΛ, κτλ. για απόδειξη της διεύθυνσης της κατοικίας σας.

Στο Kraken μπορείτε να πουλήσετε και να αγοράσετε πάνω από 25+ κρυπτονομίσματα όπως ATOM, BTC, DASH, ETH, ICX, LINK, LTC, XMR και άλλα. Επίσης μπορείτε να κάνετε stake νομίσματα Tezos και σύντομα Cosmos & DASH.

Coinbase

Η Coinbase είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρίες για αγορά Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Ιδρύθηκε το 2012 και το κύριο προτέρημά του σε σχέση με άλλα site είναι ότι προσφέρει μεγάλη γκάμα κρυπτονομισμάτων, 20+ μέχρι τώρα και συνεχώς προσθέτει περισσότερα. Μεταξύ τους είναι τα ATOM, BTC, BCH, DASH, ETH, LTC, XRP, XTZ, ZEC κ.ά.

Προσωπικά αποφεύγω το Coinbase λόγω του ότι είναι ένα από τα πιο θεσμικά exchanges, αλλά πλέον όπως έχουν γίνει τα πράγματα, από όπου και να θέλετε να αγοράσετε κρυπτονομίσματα θα σας ζητηθεί να ανεβάσετε την ταυτότητά σας, οπότε σε αυτό το πλαίσιο και το Coinbase δεν αποτελεί κακή επιλογή.

Επίσης έχει και ένα από τα καλύτερα referral προγράμματα, αν θέλετε να προσκαλέσετε κάποιον να αγοράσει Bitcoin μέσω του link σας. Αν αυτός που κάνετε invite πουλήσει ή αγοράσει $100 κρυπτονομισμάτων λαμβάνετε $10.

Αγορά Κρυπτονομισμάτων από ATM

Μπορείτε να αγοράσετε (και να πουλήσετε) Bitcoin σε ειδικά crypto ATM. Στα υπέρ αυτής της επιλογής είναι ότι δεν απαιτείται KYC ή ταυτότητα και μπορείτε να κάνετε συναλλαγές ανώνυμα, αλλά οι χρεώσεις είναι υψηλές φτάνοντας πολλές φορές μέχρι και το 9% για αγορά και 5% για πώληση. Δηλαδή, αν 1 bitcoin κοστίζει €7,000, με χρέωση προμήθειας 10%, θα το αγοράσετε €7,700 το 1.

Η Bcash έχει πολλά ATM στην Ελλάδα και προσφέρει επίσης online αγορά κρυπτονομισμάτων στο site της μέσω credit/debit card ή αποστολής τραπεζικού εμβάσματος SEPA. (Προϋποθέτει KYC ταυτοποίηση)

Εδώ μπορείτε να βρείτε μία λίστα και να δείτε στο χάρτη πάνω από 65 Bitcoin ATM σε όλη την Ελλάδα: https://coinatmradar.com/country/-atm-greece

Χέρι με Χέρι

Αν θέλετε να μην έχετε να κάνετε με μεσάζοντες, ο πιο εύκολος και απλός τρόπος είναι να βρείτε κάποιον που πουλάει bitcoin και να συναντηθείτε ώστε να σας στείλει bitcoin στο πορτοφόλι του κινητού σας και εσείς να του δώσετε τα χρήματα. Το μειονέκτημα αυτής της συναλλαγής είναι ότι πρέπει να εμπιστευτείτε τον άλλον και υπάρχει ένας πιθανός κίνδυνος αν υποθέσουμε ότι κάποιος θελήσει να σας κλέψει τα χρήματα. Αυτό συνήθως αποφεύγεται κάνοντας τη συνάντηση σε ένα κεντρικό σημείο με πολύ κόσμο, π.χ. στο σταθμό μετρό του Συντάγματος.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε άτομα που πουλάνε ή αγοράζουν Bitcoin και κάνουν τις συναλλαγές μέσω συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο σε ιστοσελίδες όπως το Bitcointalk. Κάποια site που προσφέρουν P2P ανταλλαγές είναι τα Bisq Network, Hodl Hodl και Lamium για τα οποία όμως δεν έχω περισσότερες πληροφορίες.

Ιντερνετικές Τράπεζες - Mobile Banking

Online τράπεζες όπως η Revolut και η N26 δίνουν τη δυνατότητα για δημιουργία ψηφιακού λογαριασμού τράπεζας με IBAN και χορήγηση κάρτας Mastercard. Πολλοί επιλέγουν να ανοίξουν λογαριασμό εκεί λόγω της ταχύτητας, διότι συνήθως οι μεταφορές γίνονται πιο γρήγορα μέσω αυτών των διαδικτυακών τραπεζών. Το πόσο γρήγορα γίνεται μια μεταφορά εξαρτάται και σε ποιά πλατφόρμα στέλνετε τα χρήματα, π.χ. αν στείλετε χρήματα στη Bitstamp μπορεί να φτάσουν πιο γρήγορα απ’ότι αν κάνετε κατάθεση στο Kraken, ή αντίστροφα.

Revolut

Revolut Greece Bitcoin

Η Revolut είναι μια ψηφιακή τράπεζα χωρίς φυσικά καταστήματα η οποία ιδρύθηκε το 2015. Έχει 300,000 πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο και παρέχει έως €100,000 εγγύηση καταθέσεων. Έχει 3 είδη λογαριασμών: Standard, Premium και Metal.

Ο Standard λογαριασμός είναι δωρεάν και παρέχει τραπεζικό λογαριασμό στην Αγγλία ή στη Λιθουανία με Ευρωπαϊκό IBAN, έκδοση χρεωστικής κάρτας Visa ή Mastercard (6 έξοδα αποστολής), δωρεάν ανάληψη έως 200 το μήνα και 2% χρέωση μετά από αυτό αυτό το όριο. Μπορείτε να συνδέσετε την κάρτα σας με Paypal, Google Pay και Apple Pay. Η ταυτοποίηση γίνεται ανεβάζοντας μια φωτογραφία ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης. Η Revolut έχει συνδεσιμότητα με το ανταλλακτήριο Bistamp.

Για να αποκτήσετε μια δωρεάν κάρτα χωρίς έξοδα αποστολής:

N26

N26 Greece Bitcoin

Η N26 είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή τράπεζα της Ευρώπης με 3,500,000 πελάτες, ιδρύθηκε το 2013 και έχει έδρα το Βερολίνο. Έχει 3 είδη λογαριασμών: Standard, Black και Metal.

Η N26 για τον Standard λογαριασμό παρέχει τραπεζικό λογαριασμό Γερμανίας με Ευρωπαϊκό IBAN, δωρεάν έκδοση και αποστολή χρεωστικής κάρτας Mastercard με 5 δωρεάν αναλήψεις το μήνα και μετά από αυτό 1,7% χρέωση. Παρέχει και αυτή εγγύηση καταθέσεων έως €100,000. Η N26 έχει συνδεσιμότητα με το ανταλλακτήριο Kraken.

Στα υπέρ της συγκαταλέγεται ότι υποστηρίζει και πρόσβαση μέσω web, όχι μόνο μέσω της εφαρμογής από το κινητό, και προσφέρει γρήγορη αποστολή εμβασμάτων.

Με λίγα λόγια, αν θέλετε να αγοράσετε Bitcoin ανώνυμα η καλύτερη λύση είναι να βρείτε κάποιον που έχει Bitcoin και να σας πουλήσει, ή αλλιώς μπορείτε επισκεφτείτε ένα ATM και να αγοράσετε από εκεί λίγο ακριβότερα από την τιμή της αγοράς. Αν θέλετε να κάνετε KYC ταυτοποίηση κάνοντας upload την ταυτότητά σας, η καλύτερη λύση θα ήταν να ανοίξετε λογαριασμό σε ένα ανταλλακτήριο όπως είναι τα Bitstamp, Kraken ή Coinbase.

Διαβάστε τους οδηγούς για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα:

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Newsletter