Τί είναι το Bitcoin Οδηγός
CryptoGr

Οδηγός για Αρχάριους – Τι είναι το Bitcoin και το Blockchain

Μάθετε την ιστορία του Bitcoin και πώς λειτουργεί.

Αυτό το άρθρο αναλύει τι είναι το Bitcoin και το blockchain στα Ελληνικά, με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Αυτό αποτελεί το πρώτο από μία σειρά άρθρων, τα οποία ως σκοπό έχουν να κάνουν αυτούς που ενδιαφέρονται για τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα να αποκτήσουν γνώσεις και να ενημερωθούν δωρεάν.

Με λίγα λόγια, το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό peer-to-peer συνάλλαγμα το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές κρυπτογραφίας, δεν έχει κεντρική εξουσία (αποκεντρωμένο – decentralized) και παράλληλα είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο καταγράφει κάθε ψηφιακή οικονομική συναλλαγή που γίνεται σε αυτό, στο μητρώο μίας κατανεμημένης βάσης δεδομένων που ονομάζεται blockchain. Επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλον χωρίς μεσάζοντες και χωρίς να χρειάζονται την άδεια από κάποιον τρίτο. Όλη η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται για την εκτέλεση των συναλλαγών και για την διασφάλιση των δεδομένων, παρέχεται από τους miners οι οποίοι χρησιμοποιούν ASIC μηχανήματα.

Το Bitcoin είναι ένα σύνολο ιδεών και τεχνολογιών οι οποίες δημιουργούν τη βάση για ένα ψηφιακό οικοσύστημα χρήματος.
Σε αυτό τον οδηγό θα καλύψουμε τα ακόλουθα:

Η ιστορία του Bitcoin
Bitcoin: Ένα αποκεντρωμένο peer-to-peer δίκτυο. Γιατί είναι σημαντικό;
Μία δημόσια λίστα συναλλαγών (το blockchain)
Το whitepaper του Bitcoin – Ποιός δημιούργησε το Bitcoin?

Τι-είναι-το-Bitcoin

Ιστορία

Η ιδέα για μια κρυπτογραφημένη μορφή χρήματος του ίντερνετ υπήρχε δεκαετίες πριν από τη δημιουργία του Bitcoin, από τα μέλη ενός κινήματος που ονομάζονται Cypherpunks.
Πριν τη δημιουργία του Bitcoin υπήρχαν διάφορες τεχνολογίες ψηφιακού χρήματος ξεκινώντας με τα ecash πρωτόκολλα του David Chaum και του Stefan Brands. Ο Adam Back ανέπτυξε το hashcash, ένα proof-of-work σχέδιο για τον έλεγχο και την εξάλειψη του spam. Οι πρώτες προτάσεις για ψηφιακά και διανεμημένα κρυπτονομίσματα ήταν το b-money του Wei Dai και το bitgold του Nick Szabo. Ο Hal Finney ανέπτυξε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο proof of work (RPOW) χρησιμοποιώντας το hashcash ως αλγόριθμο για το proof of work.

Κατά τις πρώτες μέρες, ο Nakamoto υπολογίζεται να έχει κάνει mine γύρω στα 1 εκατομμύριο bitcoins. Πριν εξαφανιστεί και σταματήσει να έχει οποιαδήποτε ανάμοιξη με το bitcoin, ο Nakamoto κατά μία έννοια έδωσε τα ηνία στον προγραμματιστή Gavin Andresen, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο κύριος προγραμματιστής του bitcoin στο Bitcoin Foundation.

Η αξία των πρώτων bitcoin συναλλαγών αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από άτομα στο φόρουμ του bitcoin με μία αξιοσημείωτη συναλλαγή όπου κάποιος αγόρασε 2 πίτσες για 10,000 BTC.

Χρονοδιάγραμμα:

2009
Στις 3 Ιανουαρίου δημιουργήθηκε το δίκτυο του bitcoin με τον Satoshi Nakamoto να κάνει mine το genesis block του bitcoin.
2011
Το Bitcoin αποκτά ισοτιμία με το δολάριο (τιμή $1).
Τον Ιούνιο του 2011, το WikiLeaks και άλλοι οργανισμοί ξεκίνησαν να δέχονται το bitcoin για δωρεές.
2012
Ιανουάριος: Το Bitcoin ήταν το κύριο θέμα σε μία δίκη στη νομική δραματική σειρά του CBS The Good Wife στο επεισόδιο της 3ης σεζόν: “Bitcoin for Dummies”.
Σεπτέμβριος: Το Ίδρυμα του Bitcoin (Bitcoin Foundation) ιδρύθηκε για να “να επιταχύνει την παγκόσμια ανάπτυξη του bitcoin μέσω της τυποποίησης, προστασίας και προώθησης του πρωτοκόλλου ανοιχτού κώδικα”. Οι ιδρυτές ήταν οι Gavin Andresen, Jon Matonis, Patrick Murck, Charlie Shrem, και Peter Vessenes.
Οκτώβριος: Η BitPay ανέφερε ότι είχε πάνω από 1,000 έμπορους που δέχονταν πληρωμές μέσω bitcoin χρησιμοποιώντας την υπηρεσία της για επεξεργασία πληρωμών. Τον Νοέμβριο το WordPress είχε ξεκινήσει να δέχεται bitcoin.
2013
Ιούνιος: Αναφέρθηκε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών καταχώρησε 11 bitcoin ως κατασχεθέν περιουσιακό στοιχείο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μία κυβερνητική υπηρεσία δήλωσε ότι κατέσχεσε bitcoin.
Οκτώβριος: Το FBI κατέσχεσε περίπου 26,000 BTC από την ιστοσελίδα Silk Road κατά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της Ross Ulbricht. Επίσης το πρώτο Bitcoin ATM στον κόσμο ξεκίνησε την λειτουργία του στον Καναδά.
2014
Ιανουάριος: Το Overstock.com ξεκίνησε να δέχεται bitcoin για πληρωμές.
Φεβρουάριος: Ένα από τα μεγαλύτερα bitcoin ανταλλακτήρια το Mt. Gox πάγωσε τις αναλήψεις λόγω τεχνικών προβλημάτων. Μέχρι το τέλος του μήνα, το Mt. Gox είχε υποβάλει αίτηση για προστασία λόγω χρεοκοπίας στην Ιαπωνία έπειτα από αναφορές ότι 744,000 bitcoin είχαν κλαπεί.
2015
Ιανουάριος: Το Coinbase συγκέντρωσε 75 εκατομμύρια δολάρια κατά το 3ο μέρος της χρηματοδότησής του.
Φεβρουάριος: Ο αριθμός των καταστημάτων που δέχονταν bitcoin ξεπέρασε τις 100,000.
Οκτώβριος: Υποβλήθηκε μία πρόταση στο Unicode Consortium για την προσθήκη του συμβόλου του Bitcoin.
2016
Μάρτιος: Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας αναγνώρισε τα ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin σαν συναλλάγματα όπως τα κανονικά χρήματα.
Απρίλιος: Το Steam ξεκίνησε να δέχεται Bitcoin ως μέθοδο πληρωμής για την αγορά video games και άλλων online προγραμμάτων. (Πλέον δεν δέχεται BTC)
Αύγουστος: Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, το Bitfinex, χακαρίστηκε και 120,000 BTC (περίπου $60m) εκλάπησαν. 
Σεπτέμβριος: Ο αριθμός των Bitcoin ATMs είχε διπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες φτάνοντας τα 771 ATMs παγκοσμίως.
2017
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δέχονται Bitcoin συνέχισε να αυξάνεται. Το Bitcoin λαμβάνει περισσότερη νομιμότητα για τους νομοθέτες και αναγνωρίζεται από μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία πέρασε ένα νόμο για την αποδοχή του Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμής.
Μάρτιος: Ο αριθμός των GitHub πρότζεκτ που σχετίζονται με το Bitcoin ξεπέρασε τις 10,000.
Αύγουστος: Το Bitcoin χωρίζεται σε 2 ξεχωριστά ψηφιακά νομίσματα, στο Bitcoin (BTC) με όριο μεγέθους block 1 MB και στο Bitcoin Cash (BCH) με όριο μεγέθους block 8 MB.
Δεκέμβριος: Το Steam ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον το Bitcoin ως μέσο πληρωμής για τα προϊόντα του.
Το Bitcoin έφτασε το υψηλότερο σημείο της τιμής του με 1 Bitcoin να έχει αξία $19,783.06.
2018
Τον Ιανουάριο η Νότια Κορέα πέρασε νομοθεσίες οι οποίες απαιτούν από όλους τους κατόχους Bitcoin που κάνουν trading να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, θέτωντας έτσι τέλος στην ανώνυμη ανταλλαγή των bitcoin.
Το 2018 σηματοδότησε 10 χρόνια από τη δημιουργία του Bitcoin.

Γιατί είναι σημαντικό;

Bitcoin-Peer-to-Peer-Network

Το Bitcoin προσφέρει μία εναλλακτική στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, Οι χρήστες του μπορούν να στέλνουν χρήματα σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο, χωρίς να χρειάζονται την άδεια από κάποιον άλλον. Το δίκτυο φιλοξενείται στους υπολογιστές των ανθρώπων που το υποστηρίζουν και οι συναλλαγές προστατεύονται μέσω κρυπτογράφησης η οποία γίνεται με την βοήθεια των miners. Το Bitcoin στέλνεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο, αντί από άνθρωπο σε εταιρία και μετά σε άλλον άνθρωπο. Αυτό είναι γνωστό ως peer-to-peer σύστημα (P2P). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος ή μεσάζοντες.

 • Το Bitcoin βασίζεται σε ένα peer-to-peer (P2P) δίκτυο υπολογιστών, οι οποίοι λέγονται nodes.
 • Τα nodes είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των συναλλαγών και τη διατήρηση/επιβεβαίωση των αρχείων απόδειξης ιδιοκτησίας.
 • Οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει το ανοιχτού-κώδικα δωρέαν λογισμικό του Bitcoin και να γίνει node.
 • Όλα τα nodes αντιμετωπίζονται το ίδιο, και κανένα μεμονωμένο node δεν είναι έμπιστο. Ωστόσο, το σύστημα βασίζεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία της υπολογιστικής δύναμης (τουλάχιστον το 51%) θα προέρχεται από ειλικρινή nodes.
 • Τα αρχεία ιδιοκτησίας αναπαράγονται/αντιγράφονται σε κάθε node.
 • Οι χρήστες του Bitcoin έχουν ψηφιακά κλειδιά στην ιδιοκτησία τους τα οποία τους δίνουν έλεγχο στα bitcoin τους τα οποία είναι καταγεγραμμένα στη δημόσια βάση δεδομένων (blockchain).
 • Η δημόσια βάση δεδομένων καταγράφει τις συναλλαγές μεταφέροντας την ιδιοκτησία μίας ποσότητας bitcoin από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλον. Το blockchain λειτουργεί σαν ένα βιβλίο καταγραφής γεγονότων.

Ένα ψηφιακό συνάλλαγμα το οποίο ελέγχεται από την κοινότητα

Το Bitcoin είναι μία νέα παγκόσμια μορφή χρήματος η οποία είναι απολύτως ψηφιακή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα, οπουδήποτε στον κόσμο.
Σε αντίθεση με με τις παραδοσιακές μορφές χρήματος, τα bitcoin δεν έχουν υλική υπόσταση. Οι χρήστες αποθηκεύουν τα bitcoins στα πορτοφόλια τους τα οποία βρίσκονται στους υπολογιστές ή στα κινητά τους.
Το Bitcoin δεν ελέγχεται από κανέναν άνθρωπο, εταιρία ή κυβέρνηση. Υποστηρίζεται και λειτουργεί μέσω της κοινότητας των χρηστών του.
Οι χρήστες του Bitcoin βρίσκονται σε όλο τον πλανήτη και χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να κάνουν συναλλαγές.
Οι χρήστες της κοινότητας του bitcoin δεν χρειάζεται να ξέρουν ο ένας τον άλλον για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν online, γρήγορα & φθηνά, χωρίς να χρειάζεται να εμπιστευθούν τον άλλον συναλλασόμενο.

Όφελος 1 - Αποκεντρωμένο

Bitcoin-Cryptographic

Τα παραδοσιακά χρήματα ελέγχονται από τράπεζες και κυβερνήσεις – το οποίο τα κάνει “συγκεντρωτικά” συναλλάγματα. Το Bitcoin δεν ελέγχεται, ούτε δέχεται υποδείξεις από καμία οντότητα όπως μία τράπεζα – γεγονός που το καθιστά ένα “αποκεντροποιημένο” συνάλλαγμα.
Το να μην εμπλέκονται τράπεζες σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την αίτησή σου, κανείς δεν μπορεί να κλείσει τον λογαριασμό σου, και κανείς δεν μπορεί να σου υποβάλλει εξωφρενικές χρεώσεις. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Οποιοσδήποτε με ένα smartphone και μια σύνδεση στο ίντερνετ είναι ευπρόσδεκτος να χρησιμοποιήσει το Bitcoin!

Όφελος 2 - Περιορισμένος Αριθμός

Ο συνολικός αριθμός των Bitcoin που θα υπάρξουν ποτέ είναι 21 εκατομμύρια νομίσματα. Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξουν περισσότερα. Γιατί; Είναι σχεδιασμένο να είναι σπάνιο ώστε η αξία του να ανεβαίνει όσο περνάει ο χρόνος. Η διαρκής παροχή ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού χρημάτων δημιουργεί κάτι που ονομάζεται πληθωρισμός. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που έχετε στην κατοχή σας αξίζουν λίγο λιγότερο κάθε μέρα. Ο περιορισμένος αριθμός των Bitcoin δημιουργεί το αντίθετο αποτέλεσμα, το οποίο λέγεται αποπληθωρισμός.
Αυτό σημαίνει ότι το Bitcoin είναι σχεδιασμένο ώστε να ανεβαίνει η τιμή του με την πάροδο του χρόνου. Τα παραδοσιακά συναλλάγματα χρησιμοποιούν 2 δεκαδικά ψηφία, ενώ το Bitcoin μπορεί να ξοδευτεί και σε μικρότερες ποσότητες, μέσω των υποδιαιρέσεών του που λέγονται Satoshi (μέχρι 8 δεκαδικά ψηφία).

Όφελος 3 - Ασφάλεια

Το Bitcoin χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας ώστε να εκτελούνται οι συναλλαγές με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται κρυπτονόμισμα. Ο κώδικας είναι τόσο ισχυρός που η παραποίησή του είναι σχεδόν αδύνατη. Το Bitcoin δεν έχει χακαριστεί ποτέ. Το δίκτυο του Bitcoin είναι ασφαλές (εφόσον το 50% ή παραπάνω από τα nodes είναι έμπιστα) και αξιόπιστο (το ιστορικό των συναλλαγών αντιγράφεται και αποθηκεύεται μαζικά από όλα τα nodes του δικτύου). Η παραγωγή των Bitcoin είναι αυτορυθμιζόμενη και βασίζεται σε ένα μαθηματικό αλγόριθμο.
Με απλά λόγια, η κρυπτογράφηση είναι μία τεχνολογία η οποία προστατεύει τα δεδομένα μέσα από περίπλοκες μαθηματικές λειτουργίες. Το Bitcoin χρησιμοποιεί δυνατή κρυπτογραφία για να προστατέψει το λογαριασμό σας ώστε να μπορείτε να στέλνετε χρήματα με ασφάλεια. Έχει σχεδιαστεί ώστε να μην μπορεί κανείς να χακάρει τον λογαριασμό σας, και αποτρέπει τη λανθασμένη αποστολή των χρημάτων σας σε κάποιον άλλον.

Blockchain: Μια δημόσια λίστα συναλλαγών

Στο Bitcoin, μία συναλλαγή είναι ένα αρχείο που ενημερώνει το δίκτυο για τη μεταφορά κάποιων bitcoin από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλον. Από τεχνική άποψη το blockchain είναι μία βάση δεδομένων, ένα είδος σημειωματάριου που περιέχει πληροφορίες.

 • Μπορείτε να σκεφτείτε μία συναλλαγή ως το ανάλογο μίας γραμμής στη σελίδα ενός τετραδίου
 • Σκεφτείτε ένα block ως μία σελίδα σε αυτό το τετράδιο
 • Φανταστείτε το blockchain ως ολόκληρο το τετράδιο
 • Όλοι οι χρήστες μπορούν να διαβάσουν, να ενημερώσουν και να γράψουν σε αυτό το τετράδιο
 • Η ιδοκτησία των Bitcoin καθιερώνεται μέσω ψηφιακών κλειδιών, Bitcoin διευθύνσεων, και ψηφιακών υπογραφών.

Το πρωτόκολλο του Bitcoin βασίζεται στις ακόλουθες τεχνικές κρυπτογραφίας:
Κρυπτογραφικές Hash λειτουργίες (π.χ. SHA-256, RIPEMD-160)
Κρυπτογράφηση δημόσιων κλειδιών (i.e. ECDSA – the Elliptic Curve Digital Signature Algorithm)

Το πρόβλημα του Διπλού Ξοδέματος

Η καινοτομία του Bitcoin είναι ότι ήταν το πρώτο που έλυσε το Πρόβλημα του Διπλού Ξοδέματος.

Ο τρόπος που λειτουργεί αυτό το πρόβλημα:
Το ψηφιακό χρήμα είναι σαν ένα αρχείο υπολογιστή, έτσι θα ήταν εύκολο για κάποιον να το “πλαστογραφήσει” μέσω αντιγραφής και επικόλλησης. Πριν από το Bitcoin, η λύση για τις τράπεζες ήταν να παρακολουθούν τα χρήματα σε όλους τους λογαριασμούς, ώστε κανείς να μην μπορεί να ξοδέψει τα ίδια χρήματα δύο φορές.

Το Bitcoin λύνει το Πρόβλημα του Διπλού Ξοδέματος με διαφορετικό τρόπο. Κάνει όλους τους λογαριασμούς και τις συναλλαγές δημόσιες – αλλά χωρίς να αποκαλύπτει τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, όπως π.χ. το όνομά τους. Επειδή το υπόλοιπο των λογαριασμών είναι δημόσιο, θα είναι προφανές αν κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ίδια χρήματα 2 φορές.
Αυτό επιτρέπει στα Bitcoin να στέλνονται απευθείας από τον έναν στον άλλον, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για τρίτους. Το να μην χρειάζεται μεσάζοντας (όπως χρειάζεται μία τράπεζα) για την διαχείριση των λογαριασμών και των συναλλαγών προσφέρει πολλά ωφέλη. Οι συναλλαγές μπορούν να είναι πολύ πιο γρήγορες και φθηνές.

Επιπλέον πληροφορίες για το Bitcoin

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι συναλλαγές στο δίκτυο του Bitcoin είναι μη-αναστρέψιμες. Μία Bitcoin συναλλαγή δεν γίνεται να ανεραιθεί, το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση λάθους, τα Bitcoin μπορούν μόνο να επιστραφούν από το πρόσωπο που έλαβε λανθασμένα τα χρήματα.

Επίσης, το Bitcoin δεν είναι ανώνυμο. Χρειάζεται μία προσπάθεια για να προστατέψει κάποιος την ιδιωτικότητά του όταν το χρησιμοποιεί. Όλες οι συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο του Bitcoin αποθηκεύονται μόνιμα και δημοσίως στο δίκτυο, το οποίο σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δει το υπόλοιπο και τις συναλλαγές οποιασδήποτε διεύθυνσης. Ωστόσο, η ταυτότητα του χρήστη πίσω από την διεύθυνση παραμένει ανώνυμη μέχρι να αποκαλυφθούν στοιχεία κατά τη διάρκεια μίας αγοράς ή υπό άλλες συνθήκες. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι Bitcoin διευθύνσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά. Πάντα να θυμάστε ότι είναι δική σας ευθύνη να υιοθετήσετε καλές πρακτικές ώστε να προστατέψετε τα στοιχεία και την ιδωτικότητά σας. Σύντομα θα γράψω και έναν οδηγό για το πως να διατηρήσετε την ασφάλεια και την ιδιωτικότητά σας στο διαδίκτυο.

Το Whitepaper του Bitcoin - Ποιός δημιούργησε το Bitcoin?

Bitcoin-Whitepaper

Το Bitcoin δημιουργήθηκε από κάποιον ανώνυμο, ή από μία ομάδα ατόμων, με το όνομα Satoshi Nakamoto. Έγραψε τον κώδικα του Bitcoin και κυκλοφόρησε το whitepaper στις 31 Οκτωβρίου, 2008. Ένας σύνδεσμος για το whitepaper που είχε τον τίτλο Bitcoin: Ένα Peer-to-Peer Σύστημα Ηλεκτρονικού Χρήματος κοινοποιήθηκε σε ένα mailing list με θέμα την κρυπτογραφία. Αυτό το κείμενο περιείχε αναλυτικές μεθόδους χρήσης ενός peer-to-peer δικτύου για την παραγωγή αυτού που περιγραφόταν ως “ένα σύστημα για ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς την ανάγκη εμπιστοσύνης”.

Στις 3 Ιανουαρίου 2009, δημιουργήθηκε το δίκτυο του Bitcoin με τον Satoshi Nakamoto να κάνει mine το genesis block του bitcoin (block αριθμός 0) και υπέγραψε το μήνυμα: “The Times 03/Ιαν/2009 ο Καγκελάριος στο χείλος δεύτερης διάσωσης για τις τράπεζες”.
Μερικοί άνθρωποι που συσχετίζονταν με το Bitcoin στις αρχές της δημιουργίας του ήταν οι Nick Szabo, Hal Finney και Gavin Andersen. Η ταυτότητα του Satoshi Nakamoto παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα. Μπορείτε να διαβάσετε το whitepaper του Bitcoin εδώ.

Οι επόμενοι οδηγοί εξηγούν πώς να δημιουργήσετε ένα πορτοφόλι για bitcoin & altcoins, ώστε να κάνετε συναλλαγές και να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα bitcoin σας ή άλλα κρυπτονομίσματα:

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter