Chico Crypto DeFi Bull Run
Nagato Dharma

Νέο Bull Run από τα νομίσματα Αποκεντρωμένης Οικονομίας [DeFi] ;

Μια ματιά στα DeFi πρότζεκτ του Ethereum και του Cosmos.

Μία ανάλυση του τοπίου των κρυπτονομισμάτων όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια και μερικές πληροφορίες για το ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη σημαντική τεχνολογική καινοτομία του blockchain.

Το Προηγούμενο Bull Run / Παράγοντες Οικονομικής Ανάπτυξης

Το 2017 ήταν η χρονιά των pump και των ICOs. Πολλά κρυπτονομίσματα είδαν αύξηση στις τιμές τους από 5-10x έως και 100x. Σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές αυξάνονταν εύκολα 20-50% μέσα σε μία μόνο ημέρα προσλκύοντας επενδυτές καθώς και απατεώνες στον χώρο. Μπορεί να αναρωτιέστε, τι δημιούργησε αυτή την αύξηση; Αυτή η άνοδος δημιουργήθηκε απο κερδοσκοπία και ελπίδες για γρήγορη απόκτηση πλούτου.

Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα κρυπτονομίσματα έχουν χάσει την αξία τους και οι τιμές τους έχουν πέσει 90-99% σε κάποιες περιπτώσεις, αφήνωντας τους επενδυτές να κρατούν μεγάλες ποσότητες υποτιμημένων νομισμάτων, χάνοντας παράλληλα τα ευρώ & τα δολάριά τους. Ήταν η εποχή όπου όλοι δημιουργούσαν ένα πρότζεκτ και μπορούσε κάποιος να δει 10 καινούργια ICOs να εμφανίζονται κάθε μέρα. Όλο αυτό έγινε χάρη στο ERC20 πρωτόκολλο-πρότυπο του Ethereum το οποίο έκανε τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων εύκολη και γρήγορη.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, πολλά πρότζεκτ είχαν πραγματικούς στόχους και ευημερούν μέχρι σήμερα προσφέροντας αποκεντρωμένη τεχνολογία.

Ακολουθώντας το bull run του 2017 και την τρέλα των ICOs, το 2018 ήταν η χρονιά των κόκκινων candles και ο κύκλος της αγοράς οδήγησε στο bear market. Βλέποντας τα κέρδη τους να εξαφανίζονται, οι άνθρωποι που ήθελαν να δημιουργήσουν καινούργια κρυπτονομίσματα έψαχναν για ένα νέο τρόπο να χρηματοδοτήσουν τις εταιρίες τους καθώς παράλληλα οι επενδυτές έψαχναν για την επόμενη επένδυση που θα τους απέφερε 100x κέρδη.

Τα Initial Coin Offerings (ICOs) έδωσαν τη θέση τους στα Initial Exchange Offerings (IEOs). Σε μία προσπάθεια να υϊοθετήσουν μία φρέσκια προσέγγιση στην αγορά, οι ομάδες των πρότζεκτ μαζί με τα ανταλλακτήρια δημιούργησαν τις πρώτες πωλήσεις νομισμάτων οι οποίες γινόντουσαν αποκλειστικά σε αυτές τις πλατφόρμες. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης τα κρυπτονομίσματα γίνονταν αμέσως διαθέσιμα για trading στα ανταλλακτήρια. Το Binance ήταν ένα από τα πρώτα και πιο διακεκριμένα ανταλλακτήρια που διεξήγαγε IEOs. Πρότζεκτς όπως τα BitTorrent, Matic, Harmony και άλλα ήταν επιτυχή και έχουν αποφέρει κέρδη 2-10x για τους επενδυτές.

Μερικές εταιρίες προσπάθησαν να έχουν μία πιο νόμιμη προσέγγιση που να συμβαδίζει με τους κανονισμούς, πουλώντας χρεόγραφα (securities) σε Security Token Offerings (STOs). Αυτά είναι κρυπτονομίσματα με εξαναγκαστικό KYC και σχετικά κεντροποιημένα blockchain. Αυτό ήταν ενάντια στο πνεύμα των κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζουν την ελευθερία και την αποκεντροποίηση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν γίνεται να ελέγχονται από κεντρική εξουσία. Τα STOs δεν έχουν ακόμη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Οι εφαρμογές αποκεντρωμένης Οικονομίας Decentralized Finance (DeFi) μπορούν να δημιουργηθούν επάνω στο Ethereum το οποίο προσφέρει turing complete smart contracts. Οι περισσότερες εφαρμογές προϋποθέτουν το κλείδωμα νομισμάτων, οδηγώντας έτσι μείωση στον αριθμό των νομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, γεγονός το οποίο προκαλεί μία επακόλουθη αύξηση στην τιμή του κρυπτονομίσματος. Μερικά επιτυχή πρότζεκτ είναι το Synthetix Network και το MakerDAO.

Επιπλέον, ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα για DeFi εφαρμογές είναι το Cosmos. Πρότζεκτς όπως τα ThorChain, Iris και Kava, τα οποία είναι δημιουργημένα πάνω στο Cosmos, ήδη εστιάζουν στο να προσφέρουν λύσεις ρευστότητας για αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEXes) και άλλες οικονομικές υπηρεσίες όπως είναι π.χ. π δανεισμός χρημάτων.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι δημιουργούν αυτά τα πρότζεκτς, μπορείτε να δείτε το βίντεο του Tyler από το κανάλι Chico Crypto όπου μοιράζεται τις σκέψεις του για το DeFi:

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter