Η ιστορία του Binance

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη Decrypt. Η μετάφραση του άρθρου για τη Binance και τον ChangPeng Zhao στα Ελληνικά έγινε κατόπιν άδειας από την Decrypt και τον Tim Copeland ο οποίος έγραψε το άρθρο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ—Πρόσφατα, βρισκόμουν σε ένα φθηνό ξενώνα στο Μανχάταν. Το παράθυρο ήταν ανοιχτό για να καταπολεμήσει την ζέστη από το ψυγείο, το οποίο δεν μπορούσα να αποσυνδέσω σε μία ζεστή μέρα του Μαΐου. Δεν μπορούσα να βρω τον συνεργάτη μου και μόλις είχα λάβει ένα συγκλονιστικό μήνυμα για τη Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Εκείνο το απόγευμα, το ανταλλακτήριο είχε χακαριστεί. Είχαν κλαπεί 7,000 Bitcoin, τα οποία άξιζαν τότε $40 εκατομμύρια δολάρια.

Το χακάρισμα ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο σε αυτό τον κόσμο. Έχουν γίνει εκατοντάδες κλοπές σαν και αυτή, οι οποίες αντιστοιχούν συνολικά σε $1.35 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία έχουν χαθεί από ανταλλακτήρια. Μέχρι τώρα, η Binance είχε καταπολεμήσει όλες τις επιθέσεις, αλλά αυτή η ξαφνική παραβίαση το ώθησε να αναστείλει τη λειτουργία του για μια ολόκληρη εβδομάδα—το οποίο είναι μία αιωνιότητα στον κόσμο των crypto. Αν και η Binance κάλυψε την απώλεια των $40 εκατομμυρίων από το ταμείο έκτακτης ανάγκης που διατηρούσε, η ζημιά είχε ήδη προκληθεί και είχε χάσει τη φήμη της ως ένα απαραβίαστο exchange.

“Εκείνη τη στιγμή, ήμουν πραγματικά κλονισμένος. Ήταν από την πικρία που ένιωθα επειδή είχαμε χάσει αυτό το σερί,” μου είπε αργότερα ο υπεύθυνος ανάπτυξης της Binance, Ted Lin. Ο Lin, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρία από τις πρώτες της μέρες, πρόσθεσε: “Ήταν μία κρίσιμη στιγμή.”

Η Binance ήταν μόλις 2 ετών, αν και αυτό το χτύπημα δεν ήταν θανάσιμο, ήταν όχι μόνο εξοντωτικό αλλά και ένα χτύπημα σε μία από τις πιο γρήγορα ανερχόμενες εταιρίες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Χρειάστηκαν μόνο 8 μήνες από το 2017 μέχρι τις αρχές του 2018 για να γίνει το πιο ενεργό ανταλλακτήριο στον κόσμο. Στην κορυφή της φούσκας των crypto, η Binance ανέφερε ότι 7.9 εκατομμύρια χρήστες αντάλλασαν $10 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Μετά από τη φούσκα, έχει πλέον πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες, 600 υπαλλήλους, και είχε $500 εκατομμύρια κέρδη υπολογίζοντας μόνο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. (Η Binance δεν ήταν δημόσια εταιρία—τουλάχιστον κατά τον 1ο χρόνο της—ισχυρίζεται ότι “έκαψε” το 20% των μηνιαίων κερδών χρησιμοποιώντας το δικό της κρυπτονόμισμα ΒΝΒ, όπως δηλώνει στην αναφορά. Έτσι οι αναλυτές υπολόγισαν προς τα πίσω για να υπολογίσουν το κέρδος. Πλέον “καίνε” BNB νομίσματα βασιζόμενοι στον όγκο $ των ανταλλαγών.)

Ξεχάστε τους τεχνολογικούς γίγαντες του παρελθόντος—η ταχύτητα των επιτυχημένων ιστοριών από τα crypto, όπως της Binance, τοποθετεί αυτές τις εταιρίες σε δική τους κατηγορία.

Αλλά όπως καθόμουν και ίδρωνα σε αυτό το μικρό ξενοδοχείο στην Νέα Υόρκη—αφού είχα γράψει την έκτακτη είδηση σχετικά με το χακάρισμα, τόσο γρήγορα που έγραψα λάθος το όνομα της Binance στον τίτλο—σκέφτηκα πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε σχετικά με τη Binance.

Ήξερα ότι το ανταλλακτήριο ηγείτο από τον χαρισματικό ιδρυτή του Changpeng Zhao, 43 ετών, ο οποίος λατρεύεται από τους 450,000 ακολούθους του στο Twitter ως “CZ”. Ήξερα ότι είχε ιδρύσει τη Binance στη Σαγκάη—και ότι τότε, σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, είχε μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, τόσο μη κρατική και αποκεντρωμένη όσο και τα ίδια τα κρυπτονομίσματα.

Επίσης γνώριζα πολλά μικρά γεγονότα και αριθμούς επειδή είχα γράψει αρκετές ιστορίες για αυτή. Αλλά κάτι δεν μου καθόταν καλά. Πώς γινόταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στο κόσμο να μεταφέρει δισεκατομμύρια σε ανταλλαγές κάθε μέρα, και να μην έχει μια επιδεικτική “πανεπιστημιούπολη” στο Palo Alto? Πώς μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ληστεία ύψους $40 εκατομμυρίων απλά ως μια ευκαιρία για μάθηση; Και που όδευε ως μία από τις πιο σημαντικές εταιρίες στον χώρο των crypto;

Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, πήρα συνέντευξη από όσους περισσότερους νυν και πρώην υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου και του Zhao, μπορούσα.

Αυτό που ανακάλυψα ήταν ότι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο δεν είναι τόσο μια επίσημη εταιρία όσο είναι μια υπόγεια επανάσταση—μια αποκήρυξη του υπάρχοντος παραδοσιακού οικονομικού συστήματος. Όπως είπε κάποτε ο Zhao σε έναν ρεπόρτερ, το ανταλλακτήριό του θέλει να “κάνει την διαφορά στον κόσμο και να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να κάνει θετικά πράγματα. Θέλει επίσης να προωθήσει τα crypto, ή αλλιώς την ελευθερία του χρήματος.”

“Η Binance δημιουργεί στρατηγικά κάτι που είναι πολύ μεγαλύτερο από απλά ένα ανταλλακτήριο για κρυπτονομίσματα:
Χτίζει το μέλλον της οικονομίας.”

- Tushar Jain

Η μεγάλη ιδέα της Binance—“η ελευθερία του χρήματος”—σημαίνει ότι το exchange ελπίζει να βοηθήσει τους πάντες, παντού, να στέλνουν εύκολα χρήματα ο ένας στον άλλον ανά τον κόσμο.

Αυτός είναι ένας υψηλός στόχος, και πραγματικά, αυτό είναι μόνο η αρχή. Αν η Binance τα καταφέρει, θα γραφτεί στην ιστορία και θα μπορούσε ακόμη να γίνει και ένα οικονομικό στρώμα ενσωματωμένο στο ίδιο το Ίντερνετ—αλλά, όπως και για όλα τα υπόλοιπα που συνέβησαν στην ιστορία της Binance, θα χρειαστεί σίγουρα αγώνας.

Ο ριψοκίνδυνος

Μια νύχτα του Αυγούστου, το 2013, θα άλλαζε σημαντικά τη ζωή του Zhao. Έπαιζε πόκερ στη Σαγκάη με δύο φίλους του, τον ιδρυτή του Bitcoin ανταλλακτηρίου BTCC, Bobby Lee και τον Ron Cao, ο οποίος ήταν τότε συνεργάτης της Lightspeed Ventures. Ο Cao έλεγε συνέχεια για κάτι που ακουγόταν σαν, “Bit Coin,”—ο Cao το έλεγε σαν δύο ξεχωριστές λέξεις.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Zhao άκουσε για αυτό.

“Θα πρέπει να κάνετε μία εταιρία που να σχετίζεται με το Bit Coin, ή το blockchain,” άκουσε τον Cao να λέει.

Τότε, ο Lee τον συμβούλεψε: Θα μπορούσες να βάλεις το 10% της περιουσίας σου σε αυτό. Αν πάει στο μηδέν, χάνεις το 10 τοις εκατό. Υπάρχει όμως μια μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξηθεί 10 φορές, και να διπλασιάσεις έτσι την περιουσία σου.

Δεν αστειευόταν. Και ο Zhao ήταν γεμάτος περιέργεια. Κατέληξε να κάνει κάτι παραπάνω: Μετά από λίγο καιρό, πούλησε το σπίτι του για $1 εκατομμύριο δολάρια και τα έβαλε όλα στο Bitcoin. Ένα νόμισμα BTC πωλείτο τότε για $600. Ο Zhao, είπε στην Decrypt, ότι ακόμα δεν τα έχει ακουμπήσει—παρόλο που η τιμή του Bitcoin έπεσε στα $200 μερικές φορές. Αυτά τα Bitcoin αξίζουν σήμερα $17 εκατομμύρια.

Ο άνθρωπος αυτός ποτέ δεν απέφευγε το ρίσκο.

Γεννήθηκε στη Σαγκάη με γονείς ένα δάσκαλο λυκείου και μια καθηγήτρια. Μετακόμισε με την οικογένειά του στον Καναδά όταν ήταν ακόμη παιδί, και μεγάλωσε εκεί. Έλαβε προπτυχιακό δίπλωμα στις επιστήμες υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ, και από εκεί, έφυγε για να βρει την τύχη του, αντιμετωπίζοντας τον κόσμο ως μια τεράστια παιδική χαρά—παρά σαν μεμονωμένες χώρες που χωρίζονταν από επινοημένα σύνορα.

Ο Zhao ξεκίνησε στο Τόκιο, βοηθώντας στη διαχείριση των ανταλλαγών του Χρηματιστηρίου του Τόκιο για 4 χρόνια, πριν μετακομήσει στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί για άλλα 4 χρόνια στο Tradebook του Bloomberg, στις προσφορές ανταλλαγών μελλοντικής εκπλήρωσης (futures). Επέστρεψε στη Σαγκάη το 2005 για να ξεκινήσει τη δική του εταιρία, την Fusion Systems, η οποία δημιουργούσε λογισμικό υψηλής-απόδοσης για τις ανταλλαγές των διεθνών τραπεζών. Εργαζόταν ήδη εκεί για 8 χρόνια όταν ξεκίνησε να επενδύει στο Bitcoin.

Παρόλο που η αξία των Bitcoin του Zhao είχε μειωθεί, εκείνος είχε πειστεί ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν το μέλλον. Μάθαινε όλο και περισσότερα, εργάστηκε για λίγο στον πάροχο πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων blockchain.com, και στο crypto ανταλλακτήριο OKEx, και τότε άρχισε να γεννιέται η ιδέα να δημιουργήσει το δικό του ανταλλακτήριο.

Ο CEO της Binance Changpeng Zhao στέκεται με φόντο την οικονομική αγορά του Λονδίνου. Εικόνα: Decrypt

Πρώτα ωστόσο, έκανε ένα ενδιάμεσο βήμα: ξεκίνησε την δεύτερη εταιρία του, τη Bijie Technology, η οποία δημιουργούσε λογισμικό ανταλλαγών με βάση το cloud.

Το cloud computing μόλις ξεκινούσε, και γίγαντες όπως η Amazon, η Microsoft και η Google έπειθαν εταιρίες να εγκαταλείψουν τους τοπικούς τους servers και να αρχίσουν λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους εξ αποστάσεως, στις γιγάντιες εγκαταστάσεις τους με διακομιστές (servers). Μέχρι το 2011, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προσέφερε υπηρεσίες βασιζόμενες στο cloud, λογισμικό-ως-υπηρεσία για τους πελάτες του, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν συστήματα συναλλαγών υψηλής απόδοσης.

Σύντομα, πολλά ανταλλακτήρια θα ακολουθούσαν. Στην κορυφή της, η Bijie παρείχε την τεχνολογία της σε 30 ανταλλακτήρια. Αλλά ο Zhao είχε ακόμη μεγαλύτερες ιδέες.

Ο πυρετός των ICO

Σχεδόν 4 χρόνια αφότου μπήκε στο χώρο του Bitcoin, στις 14 Ιουνίου, 2017, ο Zhao γευμάτιζε με σημαντικά πρόσωπα της Ασιατικής κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, όπως ήταν ο ιδρυτής του Neo, Da Hongfei και ο ιδρυτής του Monaco (τώρα Crypto.com), Kris Marszalek, στο Τσενγκτού της Κίνας. Η συζήτηση αφορούσε τις Αρχικές Προσφορές Κρυπτονομισμάτων (ICOs). Στις ICO νεοσύστατες επιχειρήσεις χρηματοδοτούνταν έχοντας δύναμη λίγο περισσότερη από μια καλή ιδέα, ένα whitepaper (έγγραφο παρουσίασης του πρότζεκτ) και δημιουργούσαν έτσι το δικό τους κρυπτονόμισμα.

Ο Zhao ήξερε, γενικά, τι ήταν οι ICOs. Αλλά καθώς άκουγε τους υπόλοιπους να μιλάνε, συνειδητοποιήσε ότι αυτός θα ήταν ο τρόπος που θα ξεκινούσε το δικό του ανταλλακτήριο.

Έφυγε από το δείπνο ενθουσιασμένος και έγραψε γρήγορα ένα whitepaper, στα Αγγλικά και στα Κινεζικά, όπου παρουσίαζε την ιδέα για τη Binance. Το όνομα είναι ένας συνδυασμός των λέξεων “binary” (δυαδική) και “finance,” (οικονομία) για να επισημάνει ότι υπήρχαν πλέον δύο τύποι χρήματος στον κόσμο: τα crypto και τα fiat. Ο Zhao θα δημιουργούσε ένα ανταλλακτήριο όπου θα διαχειριζόταν μόνο συναλλαγές μεταξύ κρυπτονομισμάτων, παρακάμπτοντας τους αυστηρούς κανονισμούς—και το κόστος—που έρχεται με τον χειρισμό fiat νομισμάτων.

“Με την βοήθειά σας, η Binance θα δημιουργήσει ένα παγκοσμίου κλάσης ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ενισχύοντας το μέλλον της οικονομίας των κρυπτονομισμάτων,” υπόσχονταν το whitepaper.

Το μόνο που χρειαζόταν ήταν το δικό του νόμισμα.

Ένα νόμισμα γεννιέται

Οι άνθρωποι αγόραζαν νομίσματα σε ένα ICO βασιζόμενοι στην υπόσχεση μίας επαναστατικής νέας τεχνολογίας. Αλλά η Binance είχε πραγματικό κώδικα που λειτουργούσε: Η Binance θα ήταν το πρώτο crypto ανταλλακτήριο που θα δημιουργούνταν πάνω στο cloud λογισμικό της Bijie.

Στην πραγματικότητα, ενώ η πώληση του νομίσματος βρισκόταν σε εξέλιξη, η Bijie—ολόκληρη η εταιρία—απλά άλλαξε από το να είναι μία πάροχος λογισμικού στο να είναι ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στο cloud. Και άλλαξε το όνομά της σε Binance.

Σε μόλις 2 εβδομάδες, οι αγοραστές επένδυσαν στο νόμισμα, το οποίο είχε συγκεντρώσει $15 εκατομμύρια μέχρι τις 2 Ιουλίου. Η ανταλλαγή του νέου της νομίσματος, BNB, θα ξεκινούσε σε 12 ημέρες.

Το προσωπικό των 30 ατόμων βρισκόταν ακόμη στο πρώην γραφείο της Bijie. Οι υπάλληλοι το θυμούνται ως ένα χώρο χωρίς καθόλου προσωπικότητα. Οι τοίχοι ήταν ασβεστωμένοι και ήταν τόσο μικρό που οι άνθρωποι έτρωγαν στα γραφεία τους—δεν υπήρχε χώρος για φαγητό. Το γραφείο “δεν ήταν καθόλου όμορφο,” θυμάται ο Lin.

Αν και είχαν ετοιμαστεί μπουκάλια σαμπάνιας για τα εγκαίνια του ανταλλακτηρίου, δεν ανοίχτηκαν ποτέ. Σχεδόν από τη στιγμή που ξεκίνησε, η Binance φαινόταν ότι θα καταλήξει σε καταστροφή.

Οι επενδυτές που είχαν αγοράσει το νόμισμα του Binance πίστευαν ότι θα απέφερε κέρδη 5-10x. Αντ’αυτού, όταν ξεκίνησε να ανταλλάσεται στις 25 Ιουλίου του 2017, έχασε γρήγορα το 20% της αξίας του.

“Ήταν η πιο πιεστική περίοδος της ζωής μου,” μου είπε πρόσφατα ο Zhao. Δοκίμασε τα πάντα, από το να βάλει πιο πολλά altcoins στη Binance, μέχρι να κάνει livestream βίντεο όπου απαντούσε στις ερωτήσεις των χρηστών, για να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στο ανταλλακτήριο. Προσπάθησε ακόμη και να αγοράσει το νόμισμα με τα δικά του χρήματα, χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 8 Αυγούστου, η Yi He, 33 ετών, γεννημένη στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, προσλήφθηκε από τη Binance ως συνιδρυτής και Υπεύθυνη Μάρκετινγκ. Ο Zhao την γνώριζε από το OKcoin—ήταν αυτή που τον έπεισε αργότερα να γίνει Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας (CTO) στο ανταλλακτήριο. Αργότερα, έγινε αντιπρόεδρος στην Yixia Technology, μία πλατφόρμα $2.8 δισεκατομμυρίων για την κοινή χρήση βίντεο σε κινητά. Μία γεννημένη επιχειρηματίας, μετά από ένα χρόνο σε αυτή τη θέση, δημιούργησε την livestreaming πλατφόρμα “Yi Zhi Bo,” η οποία αργότερα αποκτήθηκε από τη Weibo.

Εκείνη την εποχή, ανέφερε, σε ένα άρθρο στο blog της, “Αυτός ο κόσμος είναι πιο τρελός απ’ότι νομίζετε, και εγώ είμαι μέρος αυτού του τρελού κόσμου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επιστρέψω στο πεδίο μάχης μου, να μπω ξανά στη Binance, ώστε να ολοκληρώσω την αποστολή μου.”

Την ημέρα που επέστρψε, η τιμή του BNB εκτοξεύθηκε, και αυξήθηκε 1,800% σε μόλις 2 εβδομάδες, πηγαίνοντας από $0.13 στα $2.45. Αλλά τα προβλήματα της Binance δεν είχαν τελειώσει ακόμα.

Η απόσχιση της Binance από την Κίνα

Εκείνη την περίοδο, τα μέσα ενημέρωσης βοηθούσαν στη διόγκωση της φούκσας των κρυπτονομισμάτων. Η Binance δεν μπορούσε να προσλάβει νέο προσωπικό τόσο γρήγορα, και όταν βρήκε ανθρώπους να προσλάβει, δεν είχε που να τους βάλει, με 3 μικρά γραφεία για κάθε 5 ανθρώπους. Ο Zhao ανέφερε: “Ήταν ένα μικρό γραφείο, αλλά με πολύ ενέργεια. Όλοι φώναζαν ο ένας πάνω από τον άλλον.”

Έπειτα, στα τέλη του Αυγούστου, ο Zhao άρχισε να ακούει φήμες ότι η Κινεζική κυβέρνηση είχε στρέψει της προσοχή της προς τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβονένου και του Binance. Αυτό δεν ήταν καλό.

Μερικές φορές, οι διαδικτυακές εταιρίες που προσέλκυαν ανεπιθύμητη προσοχή από την κυβέρνηση “προσκαλούνταν για τσάι” όπου η κατάσταση ξεκαθαριζόταν με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης. “Δεν υπήρχε καμία επίσημη επικοινωνία,” είπε ο Zhao. “Ήταν κυρίως φήμες. Αλλά οι φήμες ήταν τόσο έντονες που βγάλαμε το συμπέρασμα ότι κάτι όντως συνέβαινε.”

Μπορούσε να κλείσει τη Binance, και να επιτρέψει στους πελάτες να τραβήξουν όλα τους τα χρήματα. Ή μπορούσε να πάρει το ανταλλακτήριο, και να τρέξει.

Και έτρεξε.

Αλλά αυτό δεν ήταν η Μεγάλη Διαφυγή. Αν παρακολουθούσατε το γραφείο της Binance, δεν θα παρατηρούσατε τίποτα το ασυνήθιστο. Οι άνθρωποι συνέχισαν να πληκτρολογούνε σε ένα στενό γραφείο. Αλλά αυτό που έκαναν, ήταν να δραπετεύουν—μετακινώντας όλες τις cloud λειτουργίες της Binance στις Amazon Web Services (AWS), οι οποίες είχαν τη βάση τους στις ΗΠΑ, μακριά από το Μεγάλο Firewall της Κίνας.

Εκείνο τον καιρό, η Binance είχε περισσότερους απο 200 servers που βασίζονταν στο cloud, και φιλοξενούνταν στον Κινέζικο γίγαντα, Alibaba. Η μεγάλη διαφυγή της δεν ήταν επικίδυνη. Αλλά ήταν τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα. “Μερικοί άνθρωποι αστειευόντουσαν λέγοντας ότι αν μετακινούσαμε τους servers με αεροπλάνο πιθανώς θα χρειαζόμασταν τον ίδιο χρόνο,” είπε ο Zhao.

Τελικά, τη νύχτα της 29ης Αυγούστου, η ομάδα έφτασε τον εαυτό της στα όρια και ανέβασε τα πάντα στο AWS. Μόλις ξημέρωσε, η μεταφορά είχε ολοκληρωθεί.

Ο Zhao είπε ότι τότε μετέφερε την ομάδα του έξω από τη Σαγκάη, “όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μερικοί από αυτούς είχαν Κινεζική υπηκοότητα και χρειάζονταν βίζα, οπότε όλο αυτό χρειάστηκε κάποιο χρόνο για να οργανωθεί.” Μερικοί δεν είχαν φύγει ποτέ από την Κίνα. “Ήταν μια πρόκληση,” είπε.

Μεταφέρθηκαν στην Ιαπωνία, μια χώρα η οποία είχε νομιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα νωρίτερα εκείνο το έτος, και ο Zhao πίστευε ότι τα “λίγα Ιαπωνικά” που γνώριζε θα βοηθούσαν τα πράγματα να εξελιχθούν.

Το Bull Run του Bitcoin

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, η τιμή του Bitcoin βρισκόταν στα ύψη, η αξία του ανέβηκε από τα $3,000 στα $20,000—μία εντυπωσιακή αύξηση 570%. Οι άνθρωποι ανυπομονούσαν να γραφτούν σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σαν να ήταν αγοραστές κατά τη διάρκεια της Black Friday.

Το χάος που επικρατούσε εξωτερικά ήταν μια αντανάκλαση του πανικού που υπήρχε μέσα.

“Ήταν μία από αυτές τις γρήγορες αλλαγές για τις οποίες δεν είσαι προετοιμασμένος. Ήταν πέρα από τη φαντασία μας, αυτή η έκρηξη δημοτικότητας,” είπε ο Lin.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι η Binance δεν μπορούσε να επιτρέψει στον οποιονδήποτε να μπει στην πλατφόρμα. Όλοι οι νέοι χρήστες έπρεπε να ταυτοποιηθούν κατά την είσοδό τους μέσω μίας χρονοβόρας διαδικασίας που ονομάζεται KYC [(Know-Your-Customer) Όπου οι χρήστες χρειάζεται να ανεβάσουν την ταυτότητά τους και μια selfie). Αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο όγκο αιτήσεων που δεν είχαν ολοκληρωθεί, καθώς και σχετικές εργασίες τεχνικής υποστήριξης των πελατών.

“Σε ένα σημείο, είχαμε 45,000 KYC αιτήσεις που εκρεμμούσαν, με συνεχώς νέες αιτήσεις να υποβάλλονται,” θυμάται ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της Binance.

Ο Zhao, ο He και το προσωπικό του Binance γιορτάζουν την ανάδειξη του ανταλλακτηρίου ως το νούμερο ένα σε όγκο ανταλλαγών. Εικόνα: Binance

“Χρειαζόταν να απαντώ και εγώ ο ίδιος σε κλήσεις πελατών,” είπε ο Lin. “Αν υπήρχαν επιπλέον περιπτώσεις όπου χρειαζόμασταν τη βοήθεια από υπαλλήλους που δεν μιλούσαν Αγγλικά, οποιοσδήποτε από εμάς που μπορούσε να βοηθήσει στις μεταφράσεις το έκανε. Ήταν ο αγώνας μίας νεοσύστατης επιχείρησης.”

Οι λίγοι που κατάφεραν να μπουν στα ανταλλακτήρια έφτασαν τον όγκο των ανταλλαγών σε επίπεδα ρεκόρ. Στην κορυφή του, ο ημερήσιος όγκος ανταλλαγών σε όλα τα ανταλλακτήρια μαζί έφτανε τα $60 δισεκατομμύρια δολάρια, η Binance είδε $10 δισεκατομμύρια να αλλάζουν χέρια σε μία, πανέμορφη, ημέρα όπου καταγράφηκε το υψηλότερο ρεκόρ.

Αν και αυτό ήταν λόγος για εορτασμό, υπήρχε και μια άλλη πλευρά. Το ανταλλακτήριο είχε γίνει τόσο μεγάλο και είχε τόσο πολλά χρήματα, που είχε γίνει πλέον στόχος των χάκερς που προσπαθούν να κλέψουν κρυπτονομίσματα.

Η φυγή από την Ιαπωνία

Όλες οι φούσκες πρέπει να σκάσουν κάποια στιμγή, και όταν αυτό συνέβη, ήταν και καλό νέο με κάποιο τρόπο: Τα πράγματα άρχισαν αν ηρεμούν στη Binance με έναν ευχάριστο και θετικό για την ομαλή εργασία ρυθμό.

Αλλά τη νύχτα της 7ης Μαρτίου του 2018, μερικοί από τους υπαλλήλους του ανταλλακτηρίου που εργαζόντουσαν από απόσταση είχαν πάει σε ένα μπαρ κοντά στα γραφεία του Τόκιο. Ο Zhao έτυχε να περνάει απο εκεί, και έκατσε μαζί τους. Ξαφνικά, τα τηλέφωνα της Binance άρχισαν να χτυπάνε.

“Ήταν σχεδόν μεσάνυχτα όταν οι πρώτες αναφορές για ασυνήθιστη δραστηριότητα ανταλλαγών άρχισαν να εμφανίζονται,” ένας υπάλληλος που εργαζόταν μου είπε στη συνέχεια. “Ειδοποίησα τους άλλους αμέσως.”

Οι χάκερς είχαν δημιουργήσει ψεύτικες διαφημίσεις στο Google ώστε να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους κάνουν να βάλουν τα usernames και τους κωδικούς τους σε ψεύτικες ιστοσελίδες που προσποιούνταν ότι ήταν η ιστοσελίδα της Binance. Στη συνέχεια άδειασαν αυτούς τους λογαριασμούς, και αγόρασαν φθηνά νομίσματα χρησιμοποιώντας άλλους λογαριασμούς στη Binance, σε μία προσπάθεια να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Η ομάδα της Binance κινήθηκε γρήγορα και κατάφερε να εμποδίσει την ανάληψη των νομισμάτων μπλοκάροντας τους λογαριασμούς των χάκερς. Στη συνέχεια κατάφεραν να ακυρώσουν τις ανταλλαγές που είχαν γίνει και επέστρεψαν τα χρήματα στους χρήστες που είχαν εξαπατηθεί.

Τελικά δεν χάθηκαν καθόλου χρήματα.

Αλλά η φήμη του ανταλλακτηρίου επηρεάστηκε. Ακολούθησαν αρνητικά νέα από τα μέσα ενημέρωσης, και 2 εβδομάδες μετά από το συμβάν, η Ιαπωνική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών απαίτησε από το Binance να αποκτήσει μια άδεια για την λειτουργία του ανταλλακτηρίου. Η άδεια θα συνεπαγόταν αυστηρούς περιορισμούς—συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αριθμού των διαφορετικών νομισμάτων που μπορούσαν να ανταλλάσονται.

Αυτό τελικά δεν υλοποιήθηκε, και έτσι ξανά, η ομάδα της Binance χρειάστηκε να αλλάξει χώρα.

Αυτή τη φορά, ο Zhao αποφάσισε να μεταφερθούν στο νησί της Μάλτας όπου δεν υπήρχαν πολλοί κανονισμοί και ρυθμίσεις. Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat,—καλωσόρισε αυτοπροσώπως τη Binance στο νησί, το οποίο ήθελε να γίνει ένα καταφύγιο για τα crypto.

Η εταιρία “επισήμως” μεταφέρθηκε στη Μάλτα.

Μόνο που, στην πραγματικότητα, δεν το έκανε.

Η “εξαφάνιση” της Binance

Δεν υπήρχε ανάγκη να μεταφερθούν οι υπάλληλοι στη Μάλτα. Ο Ζάο συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποί του μπορούσαν να μείνουν όπου ήθελαν. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Zhao, σε εκείνο το σημείο, η Binance δεν είχε τη βάση της πουθενά.

Οι υπάλληλοι ήθελαν να εργάζονται από το σπίτι τους, και από απόσταση. “Επεκτεινόμασταν παγκοσμίως, είχαμε χρήστες σε κάθε χώρα,” είπε ο Zhao. “Γινόταν όλο και πιο δημοφιλές να εργάζονται οι άνθρωποι από διαφορετικές τοποθεσίες.”

Η διασπορά ξεκίνησε. Μετά από τον πειραματισμό με διάφορες εφαρμογές για επικοινωνία, οι υπάλληλοι κατέληξαν να χρησιμοποιούν εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου και του Telegram—το οποίο είναι δημοφιλές στην κοινότητα των crypto και δεν έχει όρια για τα chat γκρουπ. Οι υπάλληλοι άρχισαν να οργανώνουν τη ροή εργασίας, τα γεγονότα, και σχεδόν τα πάντα μέσα από αυτές τις εφαρμογές. Ήταν μια αποκεντρωμένη επιχείρηση που διοικείτο από μία διανεμημένη εταιρία, βασιζόμενη στους μηχανισμούς του Web3.

“Αυτός ο κόσμος είναι πιο τρελός απ'ότι νομίζετε, και εγώ είμαι μέρος αυτού του τρελού κόσμου.”

- Tushar Jain

“Καθώς πειραματιζόμασταν με μία διανεμημένη εταιρία, ανακαλύψαμε από πρώτο χέρι ότι έχει κάποια πλεονεκτήματα. Δεν είναι τέλεια όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία επικοινωνούμε, αλλά είναι μια βελτιστοποίηση μεταξύ της αποτελεσματικότητας και της ευκολίας του να είμαστε κοντά στις αγορές και στη ζώνη ώρας που θέλουμε να εξυπηρετούμε,” ανέφερε ο Lin.

Αλλά δημιουργεί μια πίεση στους υπαλλήλους. Το ανταλλακτήριο λειτουργούσε 24 ώρες τη μέρα— και το ίδιο έκαναν και μερικοί από τους πιο αφοσιωμένους υπαλλήλους. “Είναι πολύ δύσκολο να οργανώσεις τα πάντα. Για να γίνουν όλα αυτά, κάποιος πρέπει να θυσιάσει τη νύχτα του ή τις πρώτες ώρες της μέρας,” είπε η Ella Zhang, επικεφαλής των Binance Labs. Ήταν σύνηθες για το προσωπικό να εργάζεται όλες τις ώρες, και κοιμόντουσαν όταν δεν μπορούσαν να μείνουν άλλο ξύπνιοι.

Παρόλο που αυτός ο ριζοσπαστικός τρόπος λειτουργίας είχε τις επιπτώσεις του, επέτρεψε στη Binance να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς των κρυπτονομισμάτων η οποία λειτουργεί 24/7, και να επωφεληθεί από αυτό.

Αυτό που δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς

Οι χάκερς που επιτέθηκαν στη Binance στο Τόκιο δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με το χακάρισμα που έγινε νωρίς το απόγευμα στις 7 Μαΐου του 2019.

Οι χάκερς είχαν χρησιμοποιήσει πολλές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων του phishing (όπως και στην πρώτη επίθεση τον Μάρτιο του 2018) και ιούς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αρκετούς λογαριασμούς χρηστών. Μία συναλλαγή κατάφερε να παρακάμψει τον έλεγχο-πριν-την-ανάληψη της Binance, και κατάφερε να κλέψει 7,000 bitcoin από το “hot wallet” πορτοφόλι της.

Μόλις η “ανταλλαγή” πραγματοποιήθηκε, χτύπησαν όλοι οι συναγερμοί.

Η τεχνική ομάδα αμέσως πάγωσε τις αναλήψεις σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αιμορραγία. Αποφάσισαν να αφήσουν τις ανταλλαγές να συνεχίζονται, σκεπτόμενοι ότι χωρίς αναλήψεις η ζημιά θα περιοριζόταν. Την ίδια στιγμή, επικεντρώθηκαν στο να αποτρέψουν τους χάκερς από το να επιτίθενται στο σύστημα.

Η ομάδα τηλεφώνησε στον Zhao, ξυπνώντας τον στις 2 το βράδυ στη Σιγκαπούρη. Είχε σοκαριστεί, έβρισε λίγο, αλλά μετά από μερικά δευτερόλεπτα, ηρέμησε. “Έχουμε ένα απλό πλάνο,” μου είπε αργότερα. “Σταματάμε την αιμορραγία, αποτρέπουμε, εξετάζουμε, επικοινωνούμε, διορθώνουμε, και επαναφέρουμε τη λειτουργία—αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.”

Αφότου είχε αντιμετωπιστεί η παραβίαση, ο Zhao ανακοίνωσε ότι η Binance θα έκλεινε για μια εβδομάδα. Οποιοσδήποτε στο ανταλλακτήριο θα μπορούσε να συνεχίσει να κάνει trading, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να βάλει καινούργια χρήματα στο ανταλλακτήριο—ή να κάνει ανάληψη.

Για τις πρώτες 4 ημέρες, μια επίλεκτη ομάδα 40 ατόμων εργαζόταν συνεχώς, ακόμη και τη νύχτα, διορθώνοντας οποιοδήποτε πρόβλημα και αναβαθμίζοντας την ασφάλεια του ανταλλακτηρίου, αγνοώντας παράλληλα τα κρεβάτια από το Ikea που είχαν βάλει πρόχειρα στα γραφεία τους.

Οι χάκερς δεν έχουν βρεθεί ακόμα και η έρευνα συνεχίζεται. “Πιστεύουμε ότι ήταν συλλογική πράξη μιας μεγάλης ομάδας. Υπερβολικά εξειδικευμένοι και ειδήμονες,” είπε ο Zhao, προσθέτοντας, “Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πολλούς φορείς επιβολής του νόμου για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε ορισμένoυς από αυτούς τους ανθρώπους.”

Το DAO του Binance

Η Binance ήταν πολυάσχολη τους τελευταίους 12 μήνες. Κάθε ημέρα φέρνει μια νέα ανακοίνωση: Πρώτα leverage trading, μετά margin trading. Τώρα, υπηρεσίες δανεισμού, ανταμοιβές για staking και peer-to-peer ανταλλαγές. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με μία εταιρία των ΗΠΑ, η οποία ηγείτο από την Catherine Coley, η οποία εργαζόταν πριν στη Ripple, για να ιδρύσει ένα παράρτημα στην Αμερική. Η Binance.US άνοιξε ένα γραφείο στο San Francisco, κοντά στον τοπικό της αντίπαλο την Coinbase, και οι ανταλλαγές ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Σε μία ερευνητική εργασία την περασμένη εβδομάδα, ο Tushar Jain, διευθύνων σύμβουλος του Multicoin Capital (το οποίο έχει επενδύσει στο BNB κρυπτονόμισμα της Binance, μεταξύ άλλων) περιέγραψε τον φρενήρη ρυθμό ως ένα παράδειγμα για αυτό που ο επενδυτής της Silicon Valley, Reid Hoffman, αποκαλεί “blitzscaling.” Ο Hoffman λέει ότι αυτό συμβαίνει όταν μια νέα εταιρία αυξάνει ραγδαία τις διεθνείς δραστηριότητές της.

Ο Jain επισήμανε ότι η Binance δημιούργησε πολλά “σημαντικά” προϊόντα κατά το 3ο τρίμηνο, ξεπερνώντας την συνδυασμένη παραγωγή των 12 μεγαλύτερων ανταγωνιστών της.

“Ενώ κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα και πρωτοβουλίες είναι σημαντικά από μόνα τους, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει δει τη μεγαλύτερη εικόνα βάζοντας όλα τα κομμάτια μαζί,” έγραψε. “Η Binance δημιουργεί στρατηγικά κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων: Χτίζει το μέλλον της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η αγορά θα χρειαστεί λίγο χρόνο ώστε να καταλάβει στο μέλλον τους στόχους αυτής της στρατηγικής. Η Binance πλέον δεν είναι μόνο ένα ανταλλακτήριο, και οδεύει προς στο δρόμο του να μην είναι απλά μια εταιρία.”

Οπότε, τι ακριβώς γίνεται;

Αρχικά, η Binance είχε κάνει τα πρώτα τα της βήματα για να γίνει ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX), όπου το ανταλλακτήριο θα υπάρχει ανεξάρτητα από την εταιρία Binance, και θα φιλοξενείται σε χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Η εξάρτηση από κεντρικούς διακομιστές σε κάποια χώρα θα αντικατασταθεί από ένα, ανθεκτικό στη λογοκρισία, ανοιχτό ανταλλακτήρο για όλους, και η ομάδα της Binance θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τον κώδικά του.

“Η Binance πλέον δεν είναι μόνο ένα ανταλλακτήριο, και οδεύει προς στο δρόμο του να μην είναι απλά μια εταιρία.”

- Tushar Jain

Πέρα από αυτό, ο Jain και άλλοι πιστεόυν ότι το Binance DEX μπορεί να πάει τόσο μακριά ώστε να αποσπαστεί εντελώς από τη Binance, και από τον ίδιο τον Zhao. Η Binance θα γίνει τότε ένα αυτοσυντηρούμενο ανταλλακτήριο —το οποίο θα διατηρείται σε λειτουργία από έναν αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό (DAO).

“Πιστεύω ότι η  Binance θα γίνει ένα DAO το οποίο θα ανήκει στους χρήστες της και θα λειτουργεί ως πλατφόρμα οικονομικών υπηρεσιών,” μου είπε ο Jain. “Οι υπηρεσίες για ανταλλαγές είναι μόνο η πρώτη οικονομική υπηρεσία που παρέχει η Binance. Αλλά είναι ξεκάθαρα πιο αισιόδοξοι και κοιτάνε προς μία πολύ μεγαλύτερη αγορά.”

Ως ένα DAO, το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο θα λειτουργεί ανεξάρτητα, μακριά από την επιρροή οποιασδήποτε κυβέρνησης, ως ένα είδος παγκόσμιας δημόσιας υπηρεσίας. Θα ενσωματωθεί τελικά στις πτυχές του Διαδικτύου, και θα γίνει ένα—αν όχι τοουσιώδες “οικονομικό” συστατικό του Web3, δίνοντας επιτέλους στους ανθρώπους πραγματική ελευθερία των δικών τους χρημάτων.

Μελλοντικά σχέδια

Ήταν προς το τέλος του καλοκαιριού, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Binance στο Λονδίνο στο Canary Wharf, στην καρδιά της οικονομικής περιοχής του Λονδίνου. Ήταν το κατάλληλο σκηνικό για μια οικονομική επανάσταση: Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον 39ο όροφο ενός κτηρίου από τον οποίο μπορούσες κυριολεκτικά να δεις τους ουρανοξύστες τριγύρω οι οποίοι έφεραν τα ονόματα τιτάνων του παραδοσιακού οικονομικού κόσμου —HSBC, Barclays και J.P. Morgan, μεταξύ άλλων.

Ο Zhao πριν μιλήσει στην πρώτη συνάντηση της Binance στο Λονδίνο, στο One Canada Square, Canary Wharf. Εικόνα: Decrypt

Ο Zhao, όπως φαίνεται συνήθως, και φορώντας ένα t-shirt της Binance, ανέβηκε στη σκηνή με μια στοίβα επαγγελματικών καρτών. Τα μόνα πράγματα που φώναζαν “δισεκατομμυριούχος,” αντί για “εκπαιδευόμενος,” ήταν ο τεράστιος σωματοφύλακας που στεκόταν κοντά του και μια χορωδία από εκατοντάδες οπαδούς που φώναζαν.

Δήλωσε ότι κάποια μέρα το Binance DEX θα γίνει μεγαλύτερο από άλλα γνωστά ανταλλακτήρια, ακόμα και από την ίδια τη Binance. “Θέλω να βοηθήσω τη Binance να γίνει μια εταιρία που θα υπάρχει για τα επόμενα 50, ή 100 χρόνια, ή ακόμη περισσότερο,” δήλωσε. “Αλλά την ίδια στιγμή, ελπίζω ότι θα καταφέρω να μην υπάρχει ανάγκη να έχω σχέση με αυτή.”

Προφανώς, αυτά θα είναι και τα δύο δύσκολα και επικίνδυνα.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο για τη Binance.

Decrypt

Decrypt

Η Decrypt ιδρύθηκε το 2018 με μία απλή αποστολή: να απομυθοποιήσει το αποκεντρωμένο διαδίκτυο.
Είναι μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στους κατασκευαστές και τους επιχειρηματίες του Web3. Παρέχουν πρωτότυπη κάλυψη για τα πιο πρόσφατα νέα, αναλυτικά προφίλ για τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου των κρυπτονομισμάτων καθώς και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τους αναγνώστες.

Επισκεφθείτε την Decrypt

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter