Greek financial crisis Thumbnail
CryptoGr

Ελλάδα, Κυβερνήσεις, Τράπεζες και η Εξέλιξη της Οικονομίας μέσω των Κρυπτονομισμάτων

Αυτή είναι μία συζήτηση του δημιουργού της London Real, Brian Rose με τον Αντρέα Αντωνόπουλο, ο οποίος είναι ένας Έλληνο-Βρετανός συγγραφέας , ομιλητής, δάσκαλος, και ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς παγκοσμίως όσον αφορά το bitcoin και τη blockchain τεχνολογία.

Brian: Για τους ανθρώπους που διαβάζουν αυτό το άρθρο, θέλω απλά να καταλάβουν γιατί χρειάζεται να καταλάβουν τι είναι τα κρυπτονομίσματα και το blockchain. Πώς θα επηρεάσουν τη ζωή τους σήμερα και ίσως στα επόμενα 10 χρόνια, επειδή κάποιοι θα πουν ‘δεν ανταλλάσω Bitcoin, οπότε δεν έχω καμία σχέση με αυτό’ αλλά στην πραγματικότητα έχουν. Πιστεύω ότι εσύ μπορείς να δώσεις στους αναγνώστες μία καλή εικόνα του οικονομικού συστήματος. Εγώ είμαι Αμερικανός πολίτης, βρίσκομαι εδώ στην Αγγλία και χρειάζεται να καταθέσω φόρους στην Αμερική, αν θέλω να ανοίξω ένα τραπεζικό λογαριασμό σε αυτή τη χώρα όταν είμαι Αμερικανός κανε΄νας δεν θέλει να ξέρει ποιός είμαι, φεύγουν όλοι τρέχοντας. Επειδή υπάρχει ένας Αμερικανός πολίτης χρειάζεται να δώσουν αναφορά για όσα γίνονται στον IRS, ο IRS μπορεί να έρθει και να ανακατευθεί μαζί τους και γι’αυτό δεν θέλουν να έχουν τίποτα να κάνουν με εμένα.

Andreas: Είμαι Βρετανός και τώρα που έχω Αμερικανική ιθαγένεια δεν μπορώ να ανοίξω λογαριασμό με καμία από τις τράπεζες εδώ.

Brian: Ναι, δεν βγάζεις άκρη. Οπότε, δεν έχω πρόσβαση στις τράπεζες γι’αυτό το λόγο, έχω μία επιχείρηση στο Λονδίνο αλλά συλλέγω τα περισσότερα από τα έσοδά μου σε δολάρια, δεχόμαστε επίσης κρυπτονομίσματα για την Ακαδημία μας και γι’αυτό έχω και κάποια κρυπτονομίσματα. Αλλά δεν μπορώ να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ επειδή δεν θέλουν να με εξυπηρετήσουν εδώ γιατί θα πρέπει να ανοίξω ένα λογαριασμό με δολάρια, επίσης χρειάζεται να καταθέσω φόρους εκεί. Νομίζουμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου ‘οι τράπεζές μας είναι φυσιολογικές και ελεύθερες’ αλλά δεν είναι, επίσης έχουν υψηλό κόστος συναλλαγών, και έλλειψη ιδιωτικότητας.

Andreas: Είναι για ανθρώπους που είναι προνομιούχοι.

Brian: Δεν μπορώ να λειτουργήσω μία επιχείρηση η οποία βοηθά να αλλάξουν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με θετικό τρόπο, είμαι περιορισμένος από το τραπεζικό σύστημα. Οπότε, αυτό ισχύει και για εμένα και αν πω κάτι σε αυτή την εκπομπή που θα ενοχλήσει κάποιους ποιός ξέρει τι μπορεί να συμβεί στα χρήματά μου,  τα τραπεζικά μου προνόμια, τα ταξίδια μου ή οτιδήποτε άλλο. Γι’αυτό μου αρέσει να μιλάω με εσένα Αντρέα και γι’αυτό πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προσοχή τώρα, γιατί στην πραγματικότητα τα χρήματα κάποιου και η ιδιωτικότητά του είναι πρωταρχικής σημασίας για την ύπαρξή του και την ύπαρξή μας ως κοινωνία.

Andreas: Αλλά επίσης και οι ελευθερίες που έχουμε ως δεδομένες. Το αστείο είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνω αυτή τη συζήτηση σε χώρες όπου δεν λαμβάνουν αυτές τις ελευθερίες ως δεδομένες ή δεν τις έχουν γενικά. Οπότε, σε χώρες που επισκέπτομαι στις οποίες η κυβέρνηση έχει προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν, είχαν δικτατορίες ή είχαν οικονομικές καταρρέυσεις και υπερπληθωρισμό αυτό είναι προφανές και αυτονόητο.

O Brian και ο Αντρέας κατά τη συζήτησή τους στο podcast.

Το πρόβλημα είναι ότι στις χώρες όπου είχαμε το προνόμιο σταθερών και μακροπρόθεσμων ιδρυμάτων και δημοκρατικές ελευθερίες αλλά σταδιακά βλέπουμε πολλές απειλές προς αυτά τα ιδρύματα και τις ελευθερίες. Τα θεωρούμε αυτά τόσο αυτονόητα ώστε δεν συνειδητοποιούμε πόσο γρήγορα μπορούν να χαθούν. Πόσο γρήγορα μπορούμε να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου ο συνδυασμός παρακολούθησης και καπιταλισμού παρακολούθησης, κατά κάποιο τρόπο παρακολούθηση και κρατική παρακολούθηση συγχωνεύονται σε συνδυασμό με κάποιες εκλογές που πήγαν στραβά και όλα τα πράγματα που θεωρούσες ως πραγματικότητα δεν είναι πλέον αληθινά.

Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει σε χώρες συνεχώς όπου ο πρωθυπουργός περνά ένα φαινομενικά αβλαβές νόμο που αλλάζει το πόσες φορές μπορεί κάποιος να κυβερνήσει. Μετά κερδίζουν τις επόμενες εκλογές και μετά γίνονται πρόεδροι επειδή δεν μπορούν να επανεκλεγούν ως πρωθυπουργοί. Μετά περνάνε ένα νόμο που μεταφέρει όλες τις εξουσίες στον πρόεδρο και μετά καταργούν το όριο στο πόσες φορές μπορεί να γίνει κάποιος πρόεδρος και μετά είναι πρόεδροι για όλη τους τη ζωή.

Brian: Σωστά, αυτό συμβαίνει στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

Andreas: Θα μπορούσες να κάνεις εύκολα μία λίστα και πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα, στην Τουρκία για παράδειγμα. Οπότε, η μετάβαση από μία δημοκρατία ακόμα και όταν η κουλτούρα είναι γεμάτη με δημοκρατικά ιδεώδη και ελευθερίες στην απώλεια αυτών γίνεται πολύ γρήγορα, μπορεί να συμβεί και εδώ, συνέβη πριν από λίγο καιρό και στην Ευρώπη.

Brian: Και είχες προσωπική εμπειρία από αυτό στην Ελλάδα. Ποιές ήταν μερικές από τις συνειδητοποιήσεις και τις συνέπειες που ακολούθησαν;

Andreas: Η Ελλάδα βασικά απογυμνώθηκε από περιουσιακά στοιχεία από τις Γερμανικές τράπεζες ώστε να βεβαιωθούν ότι θα είναι αρκετά κεφαλαιοποιημένες για να προσποιηθούν ότι μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και έτσι τους έδωσαν δάνεια. Αυτά τα δάνεια ήταν αδύνατο να αποπληρωθούν και ένας από τους λόγους για τον οποίο τα δάνεια έχουν επιτόκια είναι επειδή εμπεριέχουν ένα ρίσκο
, οπότε, τι συμβαίνει με ένα δάνεια που δεν γίνεται να αποπληρωθεί; Το διαγράφεις και δέχεται τη χασούρα αλλά αυτό ήταν αδύνατο επειδή αν έσβηναν τα δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα, πάρα πολλές Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες θα ήταν πραγματικά αφερέγγυες και δεν μπορούσαν να το επιτρέψουν αυτό να συμβεί. Θα ήταν ένα φαινόμενο ντόμινο για όλες τις τράπεζες, έτσι αντί γι’αυτό κλέβουν την περιουσία της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα (Brian: έγιναν εξεγέρσεις) για να αποπληρώσουν τις τράπεζες. Η οικονομία αυτή τη στιγμή έχει χάσει 40%.

Brian: Και πώς παίρνεις τα χρήματα της μεσαίας τάξης; Πώς φαίνεται αυτό από άποψη κυβερνητικής πολιτικής;

Andreas: Σου παίρνουν τη μισή σύνταξη ακόμα και αν την πλήρωνες, ακόμα και τις ιδιωτικές συντάξεις. Αν έχεις ιδιωτική σύνταξη πληρώνεται η ιδιωτική σύνταξη από κρατικά ομόλογα τα οποία αθετούν και μετά εθνικοποιούν τη σύνταξη και χάνεις το 40-50%, αν έχεις κρατική σύνταξη ακόμη περισσότερα. Εντωμεταξύ όλοι οι φόροι και τα έξοδα ανεβαίνουν. Έτσι, στην Ελλάδα μέχρι πέρυσι ο ΦΠΑ ήταν 25% στα πάντα συμπεριλαμβάνοντας τρόφιμα, καύσιμα, βασικά πράγματα ακόμα και αν οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν 50%, οι τιμές οποιουδήποτε εισαγώμενου προϊόντος είχαν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%.

Η κυβέρνηση φορολογεί τη μεσαία τάξη με εξωφρενικά ποσοστά, για παράδειγμα ο μέσος όρος φορολόγησης είναι περισσότερο από 40% για τη μεσαία τάξη. Τελικά η μεσαία τάξη της Ελλάδας πληρώνει περισσότερους φόρους από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη, πράγμα το οποίο είναι ειρωνικό. Και όλο αυτό ώστε να μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει δάνεια τα οποία θα έπρεπε να έχουν διαγραφτει και αυτές οι πληρωμές πηγαίνουν στην Deutsche Bank, σε όλες τις άλλες τράπεζες και στην Ευρώπη που κρατάει αυτά τα δάνεια τα οποία δεν γίνεται να αποπληρωθούν ώστε να κρατήσουν αυτά τα δάνεια ως περιουσιακά στοιχεία και να προσποιούνται ότι είναι φερέγγυες.

Brian: Σωστά και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα.

Andreas: Αυτό είναι ακριβώς που συνέβη 4 ή 5 φορές στην Αργεντινή,ονομάστηκε Το Δόγμα Του Σοκ, αν γνωρίζεις το βιβλίο, στο οποίο έρχεται το ΔΝΤ, κάνουν διάσωση με δάνεια, επιβάλλουν λιτότητα, απαιτούν αποπληρωμές, υποχρεώνουν τη χώρα να ιδιωτικοποιήσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία και να τα πουλήσει σε ιδιωτικές εταιρίες, μειώνουν τις συντάξεις και μετά η οικονομία καταρρέει. Στη συνέχεια η οικονομία καταστρέφεται και χρειάζεται να πάρουν περισσότερα δάνεια για να αποπληρώσουν τα προηγούμενα δάνεια. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται κάθε 20 ή 30 χρόνια. Είναι μία σύγχρονη μορφή αποικιοκρατίας και είναι πολύ αποτελεσματική.

Brian: Σωστά. Και αυτό το έχουμε δει να γίνεται και στη Ρωσία, όπως και σε άλλα μέρη. Μιλήσαμε για τη Βενεζουέλα την προηγούμενη φορά. Πάνε άσχημα τα πράγματα εκεί.

Andreas: Και σκέψου ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς ευθύνη και τον δανειστών – το αντίθετο θα έλεγα. Οι κυβερνήσεις που δανείζονται χρήματα εκ μέρους των λαών τους και μετά τα κακοδιαχειρίζονται ή τα διοχετεύουν στην διαφθορά και σε ιδιώτες επενδυτές, ξέρεις, μπορούν μετά απλά να απομακρυνθούν και το βάρος πέφτει στην επόμενη γενιά. Άρα, η κακοδιαχείριση και η κλεπτοκρατία και η διαφθορά που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στη Βενεζουέλα και στην Αργεντινή και σε άλλα μέρη είναι εκτός ελέγχου. Αλλά, τελικά, ό,τι κι αν κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση, πάντα οι λαοί τα πληρώνουν και όχι οι άνθρωποι που φοροαποφεύγουν – αυτοί έχουν καλά ποσά στην άκρη.

Θυμάσαι τα Έγγραφα του Παναμά; Τότε ήταν που αποκαλύφθηκε ότι όλοι οι πλούσιοι πολιτικοί και εταιρικά στελέχη έκρυβαν τρις δολαρίων σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς και το μόνο που έγινε ήταν ότι δολοφονήθηκαν οι δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν την ιστορία. Δεν έγινε τίποτα μετά από αυτό. Αυτό ήταν 2-3 χρόνια πριν και ανάμεσά τους βρίσκονταν και πολλοί Έλληνες διεφθαρμένοι πολιτικοί και δεν έγινε τίποτα. Έχουν τις λίστες. Δεν έγινε τίποτα. 

Brian: Άρα κάποιος που τώρα το ακούει αυτό, με βάση αυτά που είπες, τι πρέπει να κάνει; Θα έπρεπε να προσέχουν τις αποταμιεύσεις τους και το εθνικό τους νόμισμα; Θα έπρεπε να μάθουν τα ψηφιακά νομίσματα;

Andreas: Λοιπόν, στο πιο βασικό επίπεδο θα έπρεπε να έχουν ποικίλες εναλλακτικές.

Ιδρύθηκε από τον Brian Rose το 2011. Η London Real αποτελείται από ανθρώπους τους οποίους αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει. Η αποστολή τους είναι να προωθήσουν την προσωπική μεταμόρφωση μέσω έμπνευσης, ανακάλυψης του εαυτού και ενδυνάμωσης. Eνδιαφέροντες ομιλητές με συναρπαστικές ιστορίες και μοναδικούς τρόπους να βλέπουν τη ζωή. Στόχος είναι η μετάβαση των θεατών σε ένα ταξίδι μέσα στις ζωές των άλλων και η παροχή έμπνευσης για να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι.

Crypto World Gr Logo

Ακολουθήστε μας στο Twitter: Twitter https://twitter.com/CryptoWorldGr

Share this post

Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on reddit
Reddit

Latest articles

Η ιστορία του Binance

Η Ιστορία της Binance και η Άνοδός της ως το Μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο

Πώς το Binance δραπέτευσε από την Κίνα, καβάλησε τον ταύρο του Bitcoin, κατάφερε να έχει μισό δισεκατομμύριο δολάρια κέρδος σε ένα χρόνο και πώς σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση του χρήματος.

Read More »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter